Robert Ellis, ny spännande amerikan kom till Göteborg – 7 december 2016

Robert Ellis från Houston,Texas gör denna vecka sin första Sverige-turné. Med sitt band The Perfect Strangers spelade han den 7 december 2016 i Göteborg efter besök i Malmö dagen innan. Lilla klubben Oceanen vid Stigbergstorget fungerade utmärkt eftersom  vi bara var ca. 50 personer i publiken. Men vi som var där har något att minnas, vi fick verkligen höra något alldeles extra. Svårkategoriserad musik detta, Robert har kallats en excentrisk singer/songwriter med ena foten i traditionell country. Klara jazzinfluenser fanns också i de långa improviserade styckena där tankarna kunde gå till Steely Dan.

Robert Ellis är 28 år och är uppväxt i lilla staden Lake Jackson en timmes bilresa söder om Houston. Han har i år gett ut sitt fjärde album, det senaste är självbetitlat och precis som de två innan utgivna på kvalitetsetiketten New West Records. Han har spelat ihop med sin gitarrist Kelly Doyle och basist Geoffrey Muller i åtta år, medan trummisen Michael “Tank” Lisenbe tillslöt för tre år sedan. Det märktes hur samspelta de var rakt igenom den 1.40 min. långa spelningen och bland låtar som stack ut var öppningslåten Perfect Strangers, The Lights From The Chemical Plant samt några av de bästa från senaste albumet som California och Elephant.

Mot slutet kom enda covern, Richard Thompsons Tear-Stained Letter. Robert hyllade Thompson som en av de bästa gitarristerna. Själv var han oerhört skicklig på sin gitarr medan han också spelade keyboards på några låtar. Textmässigt är han oerhört stark och där kan tankarna gå till t.ex Randy Newman. Musikaliskt mer som Ryan Adams eller Sturgill Simpson. För den som gillar de senare är Robert Ellis är ett måste att följa. Mycket egensinnig och fascinerande.

Vi fick som förband singer/songwritern Jenny O som i sin halvtimma på de sista fyra låtarna fick sällskap av Robert Ellis med band. Hennes material höll väl inte någon särskild klass men tillsammans med Robert på sång blev det fin countryrockstuk på några låtar.

Två Sverigespelningar återstår för Robert Ellis; Stockholm på Bryggarsalen ikväll 8 dec och Östersund, Storsjöteatern lördag 10 dec.

img_2050img_2057img_2076

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *