The Refreshements och Louise Hoffsten i svängig julrockshow -14 december 2016

The Refreshments är nu ute på sin sammanlagt fjortonde säsong av sin decemberturné Rock´n Roll X-mas. Det är ett koncept som håller och som tack vare ständigt nya gästvokalister känns fräschare än de flesta julshower. Jag har nu visserligen bara hört och sett dem vid fem av dessa åren, men är varje gång positivt överraskad.

Först såg jag dem 2005 och 2006 på Konserthuset i Göteborg där Geraint Watkins resp. Nisse Hellberg var gäster. De senaste tre gångerna har det varit i den lite intimare Kungsbacka Teater (med ca 350-400 i publik). Gästerna har här varit Inger Nordström, som med sin skicklighet på dragspel bidrog till något nytt, och ifjol den lite svalare men röststarka Elin Ruth. Årets gäst har varit Louise Hoffsten och med henne kom förstås bluesen in, de blåa tonerna i hennes munspelande och sångsätt formade showen till viss del.

Originalmedlemmar sedan starten 1989 i lilla Skutskär i Gästrikland är Joakim Arnell, sångare,basist och låtskrivare och Mats Forsberg på trummor. Sedan 1999 har Johan Blohm funnits med på piano och sång. Den senaste medlemmen är gitarristen Jonas Göransson som kom med 2009. Saxofonisten Micke Finell fanns med i bandet från start fram till 2013, men har nu live ersatts av som igår kväll två saxofonister som gick under namnet The Christmas Horns.

Det flitiga turnerande har gjort the Refreshments sällsynt sammansvetsade och i sina bästa stunder står de inte förebilderna Rockpile långt efter. Rockpiles gitarrist Billy Bremner var ju också medlem i bandet i mitten av 1990-talet och producerade deras första två album. Denne var också viktig som inspiration för Jocke Arnell att börja skriva låtar. Något han haft gott om med tid under allt turnerande kan tänkas. Från scen meddelade Arnell att de nu gjort över 4 100 spelningar och det hade räknats ut att de på de här 27 åren spenderat effektivt 5 år och en månad ute på vägarna!. “Vi hade ju kunnat studera till läkare på den tiden” raljerade Arnell.

Soundmässigt svänger det i god pubrockstil modell Mickey Jupp eller Dave Edmunds, medan det med blåsarnas spel också kan påminna om fina amerikanska gruppen the Mavericks.

Gruppen har spelat in två julalbum, 2003 resp. 2010, och vi får höra det bästa ut dem. Bland covers kom Slades Merry X-mas Everybody, Chuck Berrys Run Rudolph Run samt the Bands fina “Christmas Must Be Tonight”.

img_2102img_2193

Louise Hoffsten medverkade i bara tre låtar i första set. Hon gjorde två av låtarna från sitt senaste album Bringing Out The Elvis, inspelat med amerikanska musiker i Memphis och utgivet 2014. Dessa var Heartbreak Hotel och King Creole och däremellan sjöng hon Blue Christmas, som annars brukar vara Johan J.B. Blohms paradnummer.

Efter paus medverkade Louise sista halvtimmen och här inledde hon med ytterligare Elvis-låtar, A Mess Of Blues och Merry Christmas Baby innan hon sjöng kvällens enda svenskspråkiga, en bluesig version av Stilla Natt. Snyggt arrangemang på den. Louise blev allt mer inspirerad efterhand under kvällen. Versionen av hennes Melodifestivalbidrag 2013 Only The Dead Fish Follow The Stream satt perfekt med detta kompet och blev röjigt rockig.

En del annat utanför julrepertoaren fick vi förstås också från the Refreshments, alltid sköna medleyt med 55 Ford /Miss You Miss Belinda mfl. Johan Blohms sköna röst och pianospel är en fin kontrast till Arnell och bland låtar från Blohm var ikväll White Christmas och A Marshmellow World.

Mot slutet var alla på tårna i en svängig Santa Claus Is Comin´To Town , gjord modell E. Street Band, och allra sist sanslöst sköna Arnell-kompositionen I’m the Real Santa.

Detta var deras sjunde spelning på årets julturné och nu återstår tre stycken med den som görs just ikväll i Vara Konserthus. De spelar sedan den 20 december i Västerås Konserthus och avslutar i Bollnäs Kulturhus den 21 december.

img_2184img_2088

img_2178img_2160

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *