Bob Dylan-låtar för hela slanten i mitt radioprogram Beat

Bob Dylan har funnits i mitt medvetande sedan hans tidiga period som folkmusiker. Det bör ha varit med Blowin´In The Wind jag hörde honom första gången i svensk radio. Kan också ha varit på Radio Luxembourg med andra tidiga låtar. Framme vid 1965-66 hördes han ju allt mer och hade ju nu tre låtar med på Tio i topp. Minns också att han spelades friskt på piratradiostationer som Radio Caroline och Radio London. Kring tiden för hans första Sverigebesök i Stockholm 1966 var han min absolute favorit av soloartister.

Redan vid den tiden var det vanligt med att det gjordes covers på Bob Dylans låtar. Vi fick ju höra t.ex Peter,Paul & Mary och Joan Baez och när sedan the Byrds slog med Mr.Tambourine Man sommaren 1965 klev hans låtar in på riktigt i den elektrifierade rocken. Under hela 1960-talet var han så flitig med låtskrivande att det blev låtar över till andra och hans förlag tillät covers lite hursomhelst. Däremot lär det länge ha varit krångligt gällande översättningar till andra språk, där det först måste godkännas av Dylans management.

När det nu på senare tid varit stor fokusering på Dylan som poet i samband med Nobelpriset så kan det inte nog också påpekas att det är kombinationen text och musik som gör Dylan så bra. Han har en makalös melodikänsla, vilket gör hans låtar lätta att göra covers på. De är så att säga sångbara för alla typer av tolkningar. Den första covern på skiva med svensk text var Lasse Lönndahls Och Vinden Ger Svar som kom på en RCA-singel 1963. Mer i detta ämne finnas att läsa i Göran Holmquists bok från 2002, “Visa oss vinden! Bob Dylan i Sverige” (Premium).

Radio Nostalgi heter en radiostation som sänder lokalt över Kungsbacka-Varberg med omnejd. Frekvens 95,2 om du bor i dessa trakter. Efter mer än 30 år på Sveriges Radio är det nu här du främst hör mig framöver. Programmet jag kallar Beat sänds söndagar 10.00 med repris onsdagar 11,00 och finns att lyssna till på webben, gå in på deras hemsida radionostalgi.se. Till mitt program nu söndag 15 januari valde jag göra ett med väl valda covers av Bob Dylan. Inte helt lätt att välja men jag fick ihop 10 stycken som speglar hans bredd som låtskrivare. Kände att The Band ,The Byrds och Joan Baez bara måste finna med och i övrigt blev det en tonvikt på 60-och 70-talsinspelningar,.

Jag tittade lite på en artikel Nils Hansson publicerade i Dagens Nyheter den 9 december ifjol där han listade Topp 25 över bästa Dylan-covers. Tre av dessa som inte vanligen kommer upp var från Jason & the Scorchers, Johnny Jenkins och Texas Tornados och dessa var jag redan inne på och tog med också bland mina tio. Jag kan väl i övrigt hålla med Nils om alla covers han har med. Inspelningar med bl.a. Them, Sam Cooke, Leon Russell och Elvis Presley. Däremot brukar man ju aldrig se en lista över bra Dylan-covers utan att Jimi Hendrix Experience tolkning av All Along The Watchtower från 1968 finns med högt upp och det finns förstås andra exempel jag velat se där.

Mina artister i programmet blev i tur och ordning  Chér, The Byrds, Jason & the Scorchers, Nina Simone, The Band, Brian Auger/Julie Driscoll, Texas Tornados, Joan Baez, Johnny Jenkins, Jimi Hendrix och allra sist hann jag med att få in Bob Dylan själv från Concert For Bangla Desh från november 1971. Den LP-sida på fem låtar han gör där i Madison Square Garden har en speciell stämning. Publiken verkligen dyrkar honom och hade ju inte heller sett honom live i New York sedan 60-talets mitt. Förutom egna gitarr- och munspelet har han ett sparsamt komp från George Harrison på akustisk gitarr, Leon Russell på bas och Ringo Starr på trummor.

Här är pressreleasen/

 Radio Nostalgis foto.
LEIF WIVATT KNUTEN TILL RADIO NOSTALGI

Efter ett mångårigt förflutet hos Sveriges Radio P4 Göteborg har den erkänt kunnige musikkännaren Leif Wivatt nu tagit plats med eget program i Radio Nostalgi. Vi känner honom som mångårig musikläggare i P4 och hans medverkan i Svenska Skivspår, Poporama, Discorama med flera inslag från musiklivet i Göteborg. I programmen “Beat” med start nu på söndag 14 januari kl. 10.00 kommer han att bjuda på ett mångsidigt musikutbud varvat med inslag om artister och deras framträdanden. Repris onsdagar kl. 11.00.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *