Shovels & Rope – sensationellt energisk duo live i Göteborg – Lördag 28 januari 2017

Amerikanska duon Shovels & Rope gjorde sin första Sverigeturné i slutet av januari. Efter Bryggarsalen i Stockholm kom de till Pusterviks stora scen lördagen 28 januari. Förväntningar fanns där förstås, men att denna duo från Charleston,South Carolina som gjort fyra klart fina album skulle vara så sensationellt bra live hade man inte väntat sig.

Duon utgörs av äkta paret Cary Ann Hearst och Michael Trent, bägge multiinstrumentalister och bra sångare, Cary Anns röst var särdeles stark och hade en underbar countrytwang. Hon är född i Mississippi 1979 men uppväxt i Nashville från 1987 fram till hon flyttade till Charleston 1997. Hon turnerade med diverse band och gjorde också ett soloalbum 2006, Michael Trent kommer ursprungligen från Denver, fanns i bandet The Films från 2002 och gjorde också han ett soloalbum 2007. 

De gifte sig 2009 men fortsatte med solokarriärer tills Shovels & Rope blev deras fokus. Nu har de gett ut fyra album på Dualtone Records;  O´ Be Joyful (2012),  Swimmin´Time (2014), Busted Jukebox Volume 1 (2015) och Little Seeds (2016). Det har gjorts en hyllad dokumentärfilm om dem The Ballads Of Shovels &Rope. En film som följer dem mellan 2010 -2013, Den 72 minuter långa filmen hade premiär 2014 och har  fått fina recensioner i USA.

På konserten i Göteborg visade de upp en sagolik energi, parallel kan dras till såväl the White Stripes som the Black Keys. Betydligt rörligare än de senare som vi såg på Way Out West 2012. Trumspelet dominerade förstås och var sjusärdeles drivande.

Cary Ann och Michael bytte av varandra på trummor och piano. Akustisk gitarr bytte de med elgitarr på ett varierat sätt och även en mandolin kom fram. De delade på sången där de var samstämda värre. Precis som ovan nämnda band finns lite blues i botten men mestadels är det ren rock blandat med country-folk melodier. 

Det blev en fantastisk stämning bland de 300 i publiken denna sena spelning som startade 23.30 och slutade 70 minuter senare. Ett riktigt lyckopiller blev detta. Här fanns en makalös energi. Rocknummer varvades med mer countryinfluerade låtar. Cary Anns röst var bland det starkaste jag hört på länge och parets samspel med ständig ögonkontakt var fantastisk att se. Denna musik gör sig som allra bäst på en klubbspelning.

Nedan finns också deras låtlista

Mest jubel blev det nog för låten Birmingham, deras mest kända som de också framförde hos Letterman i TV.

 

Swimming Time
Gasoline
Invisible Man
Save The World
Tickin´ Bomb
Bad As Me
The Last Hawk
Coping Mechanism
O´Be Joyful
Birmingham
The Devil Is All Around
St. Anne´s Parade
Missionary Ridge
Evil
I Know
Hail Hail

 

Egna låtar förutom Bad As Me som är av Tom Waits

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *