The Jazz Passengers- veteraner som passerade Göteborg – Måndag 13 mars 2017

The Jazz Passengers från Brooklyn firade 30-årsjubileum med en releaseturné för deras album “Still Life with Trouble” och det förde dem till Nefertiti måndagen 13 mars. Lördagen innan hade de spelat i Lund och denna konsert spelades in av Sveriges Radios P2. Enligt Roy Nathanson var det ca 300 i publiken på den eftermiddagsspelningen i Lund. Nu på Nefertiti var vi väl kanske 50-60 personer som högst. Men det blev en underbar upplevelse med om än avancerad jazz men som gjordes med sinne för melodier.

Tre originalmedlemmar i the Jazz Passengers, Curtis Fowlkes, E J Rodriguez och Ray Nathanson

Som namnet lite grand anger är detta en postbop-grupp vars namn är en spin-off av Art Blakey’s Jazz Messengers. Gruppen bildades 1987 av saxofonisten Roy Nathanson och trombonisten Curtis Fowlkes och de hade det uttalade målet att återta humorn, svänget och underhållningen i den moderna jazzen. Lite som Frank Zappa gjorde inom rockmusiken.

The Jazz Passengers tidiga musik bestod av komplicerade vokalbaserade kompositioner i Charlie Mingus-anda och korta komediska scener och humoristiska små berättelser. De rörde sig i kretsarna kring New Yorks avantgarde-scen ”The Knitting Factory” i Brooklyn och släppte sina skivor på små independentbolag.

Bandet består nu av  fem medlemmar ; Roy Nathanson – sax o sång, Curtis Fowlkes – trombon och sång, Bill Ware – vibrafon och sång, Brad Jones – bas. E.J .Rodriguez – trummor. och Sam Bardfeld –  violin. De fyra förstnämnda har alla varit med från starten.

Roy Nathanson och redaktören
Rpy Nathanson och Curtis Fowlkes på Nefertiti 13 mars-17

Det var oerhört samspelt och när det sjöngs gick tankarna väldigt mycket till de sångare Zappa höll sig med. Men istället för rock så var det soulinfluenserna som slog igenom. Vi fick höra det mesta ur nya skivan inklusive soullåten Everybody Plays The Fool (hit med The Main Ingredient).

Jag fick liten pratstund med de båda ledarna Nathanson och Fowlkes och det var glada miner där. Sverige var det inte ofta de besökt. Roy mindes någon Stockholmsspelning för ett antal år sedan medan Curtis bara kom ihåg 1990 i Lund. Samma ort de alltså återkom till 2017. På scen var Roy den mest talföre och han drog en rad roliga anekdoter, men så har också varit skådespelare av och till. I kresten kring regissören Jim Jarmusch bl.a .

the Jazz Passengers Bill Ware på vibrafon
Curtis Fowlkes på trombon i the Jazz Passengers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *