Jonny Fritz och Joshua Hedley – spelglädje i Sverigedebut – Tisdag 4 april 2017

Jonny Fritz och Joshua Hedley kom till Pusterviksbaren i Göteborg tisdag 4 april. Vi var ett 60-tal personer på plats och det blev en verklig höjdarkväll med två spelsugna amerikaner på sina allra första Sverigespelningar. Jonny Fritz har kallats bl.a en altcountry-excentriker och en neo-outlaw-countryartist. De begreppen stämde ganska väl om man lägger till att han nog är inspirerad av folkcountry också. Han visade sig vara något alldeles udda i dagens countryscen.

Joshua Hedley o Jonny Fritz Pustervik 4 april

Jonnys snärtiga och på en gång vardagsromantiska, bisarra och underhållande texter var av en karaktär påminnande om Roger Millers. I stilen också lite av Steve Goodman och den typen av folkmusikbaserade singer/songwriters. Han har verkligen ingen vanlig countryröst, den var mer som det kändes en nästan skolad röst. Med Johsua Hedley på fiddle och stödsång och bägge snyggt utstyrda i Nudie-kostýmer gav de en 80 minuter lång show med bara eget material av Jonny. Se låtlista nedan

Joshua Hedley och Jonny Fritz Pustervik matsalen 4 april-17

Jonny är uppväxt i Esmont, Virginia, har bott i Philadelphia och Nashville men är sedan länge bosatt i Los Angeles. Han har tidigare spelat in skivor och uppträtt under pseudonymen Jonny Corndawg. men till albumet Dad Country från 2013 tog han sitt riktiga namn. Här samarbetade han med bröderna Taylor och Griffin Goldsmith från gruppen Dawes. I höstas kom uppföljaren Sweet Creep, inspelad utomhus i en studio i Los Angeles och producerad av Jim James från My Morning Jacket.

Normalt har Jonny fullt band men den sättning vi fick gjorde sig alldeles utmärkt. De så viktiga texterna gick fram och det blev emellanåt något av en folkmusikkonsert, När jag pratade med honom efteråt så tog han direkt fram John Hartford och Jerry Reed som de två största förebilderna. Sedan nämnde han också Roger Miller och Kris Kristofferson.

Joshua Hedley gjorde ett fint 40 minuters set där han hade mestadels softa och som han sade dystra låtar. Han menade att han när han spelade gitarr inte kunde göra annat. Han hade en stark röst som kunde ge tankar till Waylon Jennings, starka egna låtar och väl valda covers. Han påminde oss från scen om sångerskan Dawn Sears som avled ifjol och som han var god vän med och beundrade. Det var en tolkning av Mickey Newburys Sweet Memories baserad på Sears inspelning han gav oss.

Han berättade efteråt att han bor i Nashville och kommer med sitt första egna album nu i maj, Han har spelat fiddle och sjungit på massor av andras skivor, främst med Justin Townes Earle men även med Robert Ellis. Joshua är även med i dokumentärfilmen Heartworn Highways Revisited från 2015.

Joshua Hedley och Jonny Fritz Pusterviksbaren 4 april-17

Deras turné fortsätter nu enligt följande :

04.06   Oslo (NO) @ Buckleys
04.07   Malmö (SWE) @ Folk å Rock
04.08   Borlänge (SWE) @ Broken Dreams
04.09   Stockholm (SWE) @ Southside Bar

Därefter Australien som de såg fram emot och där de har med sig ingen mindre än Margo Price.

Låtlista med tack till Bosse Olsson

JOSHUA HEDLEY

———————————————–

I Never Go Around Mirrors (Lefty Frizzell)
(I Wonder) Do You Ever Think Of Me (Brian Gale)
Weird Thought Thinker
You Always Have Someone (Willie Nelson)
Broken Man
Don´t Waste Your Tears
Some Broken Hearts Never Mend (Don Williams)
Sweet Memories (Mickey Newbury)

JONNY FRITZ

————————————–

Happy In Hindsight
I Love Leaving
Fifteen Passenger Van
Goodbye Summer
Stadium Inn
Stone Cold Daddy-O
Fever Dreams
Humidifier
Chia Pet Gootees (Ny)
I Learn To Fly An Airplane
Nightrider
Dog On A Chain
Are You Thirsty
Holy Water
Trash Day
Ain´t It Your Birthday
Good-Bye

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *