John Holm på Taubescenen – I sin comeback blir han bättre och bättre -Tisdag 18 juli 2017

John Holm visade upp sig i fin form på Lisebergs Taubescen tisdagen 18 juli. Han var överraskande stark i rösten och koncentrerad. Sedan 2015 är John Holm ute på turné igen. vilket när det väl var ett faktum var lite av en sensation då vi nästan gett upp hoppet om att få se honom i konsertformatet igen.

Första gången jag såg John Holm var i vad som så här i efterhand känns som den smått osannolika rollen som förband till Deep Purple i Scandinavium i mars 1975. Då hade han ett fint rockband bakom sig och det står att läsa en del om den turnén i häftet till CD-boxen Främmande natt (1997) , fyra skivor där den sista innehåller massor av tidigare outgivet material.

John Holm Taubescenen 18 juli-17

Sedan släppet av sin femte platta Vägen till Californien 1999 har den legendariske singer-songwritern legat mycket lågt och redan då hade han inte turnerat på cirka 25 år. Men så, 2015 vid 67 års ålder, gjorde han plötsligt comeback med en spelning på Säljerydsfestivalen i södra Småland. Det gav mersmak och sedan dess har John turnerat på små intima ställen som ex. Majas i Varberg.

Första korta turnén gjorde han ihop med Peter Bryngelsson som gitarrist och sonen Alex Holm på munspel. Sedan förra året är Bryngelsson ersatt med gitarristen Jesper Wihlborg, känd från Eva Eastwoods band The Major Keys under åren 2001-13. Jesper har nu flyttat hem till Tingsryd efter många år i Stockholm.

Alex Holm Taubescenen 18 juli-17

På Taubescenen fick vi först Alex ensam med akustisk gitarr och munspel . Han gjorde två egna Neil Young-artade nummer som han fick till klart bra och här fanns något i honom som skall bli spännande att följa. Sedan kom John och Jesper in och det märktes direkt att Johns röst bar verkligt bra.

Första stora publikresponsen kom med Den öde stranden som låt fyra, direkt efter en cover av Dylans A Hard Rain.. med svensk text. Därefter kom även Alex tillbaka in på scen och fyllde på med själfyllt munspel på några låtar och det var ett lyckat drag. Sedan rullade det på bra och John var verkligt noga med hur hans gitarr lät, det blev lite stopp här och var under konserten men huvudsaken var att det lät bra.

Han fick också in några kortare mellansnack, Bl.a ett om hur han på 80-talets slut bott ett år på Hisingen och varit på Eriksberg när det var stora konserter där. Den verkligt stora tändningen kom efter nära en timma med Maria, många mil … följd av Vid ett fönsterbord mot parken. Sammanlagt fick vi hela 70 minuter inkluderat extranumren Ett enskilt rum på Sabbatsberg och Sommaräng.

John kommer förhoppningsvis ge oss en ny skiva i framtiden, tills vidare kommer han att vara med på en duett på Per Gessles kommande soloalbum med planerad utgivning i höst.   .

 Låtlista

—————————————-

Min skuld till dig
Om den blå himlen
Hård värld (A Hard Rain´s A Gonna Fall)
Den öde stranden
Långt bort härifrån
Hon säger – Le mot mig
Får man leva för det
Ingen ingen
Din bäste vän
Maria, många mil och år från här
Vid ett fönsterbord mot parken

———————————————–
Ett enskilt rum på Sabbatsberg
Sommaräng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *