Don Bryant – verkligt äkta och stark soulsångare från Memphis på Nefertiti med 6-mannaband – Onsdag 6 september 2017

Don Bryant kom till Nefertiti med ett fantastisk soul/R&B-kompband i form av Memphis-gruppen The Bo-Keys onsdag 6 september. Denne sångare är idag 75 år fyllda och visade sig vara ett riktigt energiknippe med rösten i behåll. Han hade en makalös inlevelse och det svängde sådär äkta självklart om sexmanna-bandet.

The Bo-Keys bildades i Memphis 1998 av basisten Scott Bomar och trumpetaren Marc Franklin. Övriga medlemmar har skiftat genom åren men var för dagen veteranen på keyboard Archie “Hubie” Turner och de yngre i form av gitarristen Joe Restivo, saxofonisten Kirk Smothers och trummisen David Mason.

David Mason,Scott Bomar och Archie Turner Nefertiti 6/9-17

Särskilt imponerande var den idag 70-årige Archie “Hubie” Turner. Han är Memphis-soulorganist i klass med Booker T. Jones. Uppväxt i Memphis musikkretsar, och styvson till Willie Mitchell, har han spelat med  bl.a Bobby”Blue” Bland, O.V.Wright, Al Green, Albert King, Ann Peebles och Otis Clay.

Archie “Hubie” Turner i the Bo-Keys Nefertiti 6/9-17
Archie “Hubie” Turner och jag efter konserten på Nefertiti 6 sep-17 Foto; Erik Lindahl

Don Bryant har rötterna i gospel och redan i tonåren var han artist, producent och låtskrivare hos Willie Mitchell på dennes bolag Hi Records i Memphis. Han fick göra ett album Precious Soul (1969) och några singlar på Hi men koncentrerade sig senare på 70-talet mest åt att vara låtskrivare åt bl.a sin hustru Ann Peebles. Först i år kom hans album nummer två Don´t Give Up On Love utgivet på Fat Possum Records.

Bandet körde två instrumentallåtar innan Don kom in och han tog publiken med storm direkt.  Här var det en verkligt äkta soulsångare av den gamla stammen i stil med Otis Redding, Wilson Pickett eller Solomon Burke. En enormt skön stil med stor publikkontakt. Varje låt gjordes med stora gester och tryck men var lika stark på några ballader där han fick fram soulfeeling. Don var på scen under 35 minuter innan paus.

Andra avdelningen körde bandet låten Just Chillin´ innan Don kom in med Memphis Soul Stew och var i storform verkligen. I sista låten innan extranumret How Do I Get Here var han ute bland publiken.  Att vi skulle få I Can´t Stand The Rain allra sist var givet och han gjorde den personligt förstås,  Det andra setet blev på 50 minuter inalles.

Låtlista med tack till Bo Olsson

——————————————————————
Instrumental # 1 Bo-Keys
Instrumental # 2 Bo-Keys
A Nickel And A Nail
Something About You
I´ll Go Crazy
I Got To Know
One Ain´t Enough
Don´t Give Up On Love

——————————————————
Just Chillin´   Bo-Keys bara
Memphis Soul Stew (King Curtis)

Shotgun Wedding
Everything Is Gonna Be Alright (W.Mitchell)
It Was Jealousy
What Kind Of Love
Can´t Hide The Hurt
Don´t Turn Your Back On Me
How Do I Get There
ENCORE:
I Can´t Stand The Rain (A. Peebles)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *