Tami Neilson – sångerska från andra sidan jordklotet kom till Lisebergs Taubescen – Lördag 9 september 2017

Det var första Sverigebesöket för den kanadensiska sångerskan Tami Neilson när hon – på tredje stoppet under turnén efter Stockholm och Höganäs – kom till Lisebergs Taubescen lördag 9 september. Hon hade med sig tre musiker från Nya Zeeland, där Tami sedan tio år tillbaka också är bosatt. Musikerna var gitarristen Neil Watson, basisten Mike Hall och en trummis vars namn jag uppfattade som Joe Malcolm.

Tami är uppväxt i en musikerfamilj. Hennes pappa Ron Neilson var låtskrivare och country- och gospelsångare och tog med sig Tami och hennes två bröder på scenen vid turnéer med The Neilson Family Band över hela Kanada och USA. Så Tami har stor scenvana och en verkligt bred repertoar med rötter i gospel, soul, country och rockabilly. Hon behärskade alla dessa stilar och skall man ta till jämförelser så ligger namn som Patsy Cline, Mavis Staples, Etta James eller Sharon Jones nära.

Vi har alltså här en för oss i Sverige tämligen okänd men verkligt stor röst inom den här musikstilen. Detta var första Europaturnén för henne och då hon har två barn hemma på Nya Zeeland kanske det dröjer ett tag till nästa gång. Men missa inte Tami Neilson om ni ser hennes namn framöver.

Tami har två starka album bakom sig i Dynamite! (2014) och Don´t Be Afraid (2016). Under den 70 minuter långa konserten bjöds det på R&B/soul med inspiration från 50- och 60-tal. Hon hade stor scenpersonlighet, lite små kluriga mellansnack, levde sig in i låtarna med gester. tog fram ett munspel på en låt och gitarr på ett flertal.

Fina låtar var Walk (Back To My Arms), Come Over, bluesiga balladen Bury My Body, rockabillylåten Loco Mama, countrylåten Honey Girl, honkytonklåten Woo Hoo  och nya singeln Holy Moses. Covers var bl.a gospellåtarna Wade In The Water och I Got A Woman i sina originaltexter. Den senare hette först It Must Be Jesus och Tami mixade bägge texterna. Vi fick Staple Singers-låten I Wish. På pappans låt Lonely – i duett med Mike Hall- lät Tami verkligen som Patsy Cline. Deras extranummer var en bluesig Hound Dog och sist en svängig version av Mahalia Jacksons Didn´t It Rain.

Tami Neilson Lisebergs Taubescen 9/9-17

Det var ingen större publikskara närvarande tyvärr. När Tami började var vi väl kanske bara 100 personer på plats. Det hade regnat mycket under dagen men var uppehåll lagom till förbandet, det unga countrybandet Halm från Umeå-trakten. Dessa har nyligen skivdebuterat med albumet Raised By the Fire och de gjorde 35 minuter som fungerade bra.

Halm på Taubescenen 9/9-17

Alla de tre 20-åriga tjejerna i bandet sjöng och det var påtagligt hur långt framme i ljudmixen banjon låg. Den spelades av Johanna Sandgren som också var den som sjöng lead på flest låtar. Övriga medlemmar är Lisa Johansson – sång, piano, mandolin, Maja Lundgren – sång, kontrabas och William Eriksson – gitarr.
Vad jag förstår hade de lånat Tami Neilsons trummis till den här spelningen. De hade den stil av americanacountry vi hört från Dixie Chicks.

Halm på Taubescenen 9/9-17

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *