Vivian Buczek – en jazzsångerska som äntligen kom med eget band till Nefertiti – 5 januari 2018

Vivian Buczek från Malmö har funnits med på den svenska jazzscenen ett bra tag. Hennes första album kom 2003 men inte förrän nu den 5 januari 2018 kom hennes första konsert med eget band i Göteborg. På klubben Nefertiti där Vivian sjöng så sent som den 19 december med Peter Asplund i en julkonsert.

I september förra året var hon i vårt område med eget band på Dergårdsteatern i Lerum med sitt program Dear Ella, kompad av de musiker hon spelat med länge ; Martin Sjöstedt på piano, Johan Löfcrantz Ramsay på trummor och Niklas Fernqvist på bas.

Den här kvällen hade hon vikarierande Henrik Aronsson som basist, men det var som i Lerum enbart låtar ur Ella Fitzgeralds repertoar. The First Lady of Song som Ella kallades var den stora ingången till jazzen för Vivian. Vi fick mellan låtarna höra Vivian berätta om sitt förhållande till Ella och bakgrundshistorier till låtarna ur Ellas songbook. Mycket väl avvvägt mellan prat och musik.

Vi fick låtarna från det album hon och Matin Sjöstedts Trio med gäster gav ut ifjol under namnet Ella Lives. Detta var Vivians sjätte album och uppföljare till 2014 års Curiosity. Det är Martin Sjöstedts arrangemang till låtarna, förutom Caravan som är av Niklas Fernqvist, och allt satt helt underbart.

De två första låtarna efter paus var verkliga höjdare, båda var arrangerade mästerligt och var vardera cirka 8 minuter långa. Bandet var i topp med energiske Löfcrantz Ramsay – som vi nyligen kunde se och höra i nyårsaftonens Tv-gala bakom Eric Gadd – och med Sjöstedt och Aronsson i fina solon.

Vivian har rösten för såväl de snabbare scatsångerna som balladerna. Hon hade därtill en skön scennärvaro överhuvudtaget.  Hon har varit bra på skiva, men när jag nu för första gången fick uppleva henne live  får jag säga att jag var mäkta imponerad av hennes mångsidighet och tajming.

Martin Sjöstedt,Vivian Buczek och Henrik Aronsson. 5 januari-18 Nefertiti

 

Låtlista


You´d Be So Nice To Come Home To (Cole Porter)

Yesterdays (Jerome Kern- Otto Harbach)

The Man I Love (George & Ira Gershwin)

Prelude A Kiss (Duke Ellington- Irvin Gordon-Irving Mills)

It´s Alright With Me (Cole Porter)


It Might As Well Be Spring (Richard Rodgers-Oscar Hammerstein II) (ej med på Ella Lives men väl på Curiosity)

Caravan (Duke Ellington- Juan Tizol)

Lady Be Good (George & Ira Gershwin)

The Very Thought Of You (Ray Noble)

Things Ain´t What They Used To Be (Duke Ellington-Ted Persons)

__________________

Misty (Erroll Garner)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *