Iron & Wine – ett imponerande band med stark låtskatt på Pusterviks stora scen – Lördag 20 januari 2018

Årets första Pusterviksbesök blev ett lyckat sådant. Vi fick en strålande konsert på 95 min lördagen 20 januari av amerikanska Iron & Wine. Lett av Sam Beam som är född 1974 och uppväxt i South Carolina, senare bosatt i Florida och numera verksam från Austin,Texas.

Han är en sorts modern indie singer/songwriter som skivdebuterade 2002 och vars melodier genom årenhörts i allt fler tv-serier. Sams senaste album Beast Epic,  det sjätte studioalbumet i ordningen kom ut i augusti 2017 och har gjort ett djupt avtryck i indiemusikens kultur med bl.a en Grammy-nominering i Americana-klassen.

Sam Beam är inte så ofta sedd gäst i Göteborg. Senast han var i Göteborg gjorde han en solokonsert på Pusterviks stora scen i november 2014 – med Jesca Hoop som support  och med några duetter med denna i slutet –  annars ensam med sin akustiska stålsträngade gitarr. Dessförinnan var han med band på Trädgårn 2011 och 2006. Samt mitt på dagen på andra upplagan av Way out west 2008.

Därför är det inte förvånande att det var i stort sett slutsålt. Liksom det hade varit på Nalen i Stockholm på den första av bara två Sverigespelningar under en Europaturné som sträcker sig över en hel månad.

Det var en kväll med smakfullt framfört material från senaste skivan men också en del äldre. Se låtlista nedan. Ljudbilden var sådan att det var njutbart att höra alla dessa låtar med så fina arrangemang. Inalles fem personer på scen;  cello, ståbas, piano, trummor plus Sam på akustisk gitarr.

De musiker där jag är säker på namnen var Elizabeth Goodfellow på trummor – som också stod för underbar stämsång och var briljant i sitt spel rakt igenom – och likaså sköne Sebastian Steinberg på ståbas. Vid Sams presentation tyckte jag mig uppfatta att cellisten kan ha hetat Dave William Clark och pianisten Holly Jones. Cellist i bandet har annars varit Teddy Rankin-Parker under en tid och det kan ha denne och att jag hörde helt tokigt.

En så bra sångare och låtmakare han är Sam Beam. Arton vackra och melodiska låtar inalles inför en andäktigt lyssnande storpublik på 850 personer och i sina korta men fina mellansnack kom Sam flera gånger in på hur  överväldigad han var av responsen.

De hade ett bra upplägg där Sam efter ca 45 minuter gjorde tre låtar solo och efter detta blev sista halvtimman med mer tryck när väl bandet kom igen. En koncentrerad och bra konsert där det nu blev klart att Iron & Wine står för en alldeles unik och särdeles tilltalande musik som är svårkategoriserad – lite jazzig känsla emellanåt-  men nog får inlemmas inom den breda beteckningen Americana.

Låtlista med stort tack till Bo Olsson

…………………………………………………

The Trapeze Swinger
Last Night
Claim Your Ghosts
Cinder And Smoke
Southern Anthem
Jesus The Mexican Boy
House By The Sea
Rabbit Will Run (Solo)
Love Vigilantes (Solo)
Song In Stone (Solo)
Pagan Angel And A Borrowed Car
Call It Dreaming
Grey Stables
Monkey´s Uptown
About A Bruise
Desert Babbler
Boy With A Coin
ENCORE:
Bird Stealing Bread

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *