Göteborg Blues Party – en lyckad festival i strålande väder vid Villa BelParc – 29-30 juni 2018

Göteborg Blues Party gick igång för 16;e året helgen 29-30 juni nere i Slottskogens sköna område vid Villa BelParc. Jag kunde själv bara se några av banden under fredagen och hade missat Rita Engedalen Trio (med Morten Omlid på gitarr och Dan Magnusson på trummor) och Marino Valle Band med de idel göteborgsbaserade musikerna Matti Ollikainen klaviatur, Michael Edlund trummor, Mikael Fahleryd bas och Henrik ‘Pilen’ Pilquist gitarr.

Matti Ollikainen, Pilen och Marino Valle  i Trollhättan oktober 2017

Danska Thorbjörn Risager & the Black Tornado var det första jag upplevde. Dessa tog som vanligt ett snabbt grepp om publiken. Efter ha sett dem i den här konstellation fem gånger tidigare bara sedan 2014 märker man ju att förutom Thorbjörns sång och säkra scenvana så innehåller bandet verkligt bra musiker som utvecklats.

Thorbjörn Risager & the Black Tornado 29/6-18

Kvällens sista act var Bonita & the Blues Shacks. De var bra i Åmål ifjol och ännu bättre nu när Bonita hittat in i bandet alltmer på ett fantastiskt sätt. Bonita Niessen från Kapstaden, Sydafrika är ett fynd för det rutinerade tyska bandet där bröderna i form av gitarristen Andreas Arlt och hans bror Michael Arlt på sång/munspel nu haft bandet i hela 29 år.

Övriga i bandet är Henning Hauerken (el- & upright-bass), Fabian Fritz (piano, Fender Rhodes + Hammond B3 orgel) och Andre Werkmeister (trummor).

Andreas Arlt bör vara en av Europas bästa bluesgitarrister och Michael är säker med sången, bra på munspel och i duetterna med Bonita är han strålande. Bonita är mer av en soulsångerska och det varierar deras konsert perfekt.

Leif Wivatts foto.
Lördagen bjöd på bl.a Mr. Bo & The Voodooers, ikväll tillsammans med Lollo Gardtman och Matti Ollikainen. Svenska Julia & The Basement Tapes och spanska Travellin’ Brothers spelade också.

Festivalen avslutades med två 40-årsjubilerande band; Sky High och engelska Nine Below Zero. De senare gjorde visst hela sitt klassiska album Live At The Marquee, utgivet 1980, och var förstärkta till ett 8-manna band i många låtar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *