Étienne M´Bappé & the Prophets med en stark jazzkonsert på Nefertiti – Lördag 22 september 2018

Kamerun-födde basisten Étienne M´Bappé kom med sitt helfranska sexmannaband till Nefertiti lördag 22 september. På keyboards återfanns Christophe Cravéro som i många år har turnerat med Billy Cobham. På violin Clément Janinet.

Étienne började turnera i Sverige med sitt band Su La Také för tolv år sedan och blev snabbt känd som virtuosen som spelar elbas med svarta handskar. Vissa hade redan hört honom med Zawinul Syndicate, eller kan identifiera hans spel på någon av de hundratals plattor där han förekommer som studiomusiker, från Ray Charles till Joss Stone, via massor av fusion, jazz- och afroplattor.

Främst känd är Étienne kanske för att han sedan i närmare tio år turnerat världen runt som fast medlem av John McLaughlins kvartett. Han hade en låt med ikväll som var döpt efter denne, John Ji som också är öppningsspår pa gruppens hittills enda album.

2015 när han bestämde sig för att starta ett helt nya band the Prophets ville han spela musik som inte lät som något man hade hört förr. Det har blivit musik med som det så fint beskrivits “Komplexa rytmer, sofistikerade kompositioner och halsbrytande arr utförda av handplockade musiker från Paris”.

Med sitt nya band The Prophets har han släppt ett album How Near, How Far och bland de första Sverigespelningar bandet gjorde var när de var på Nefertiti den 22 april 2016. Jag minns den konserten som spännande och var imponerad av hela bandet. Samma den här gången och det är jazzfusion av bästa märke mestadels men också varierat med mer world music på några låtar där Étienne sjunger på sitt fosterlands språk. Alany hette den första av dem. Sista låt före paus var rejält funkiga Make It Easy.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *