Joao Bosco med band bjöd på varierad brasiliansk musik på Nefertiti – Torsdag 9 maj 2019

Joao Bosco, 73-årig legendarisk brasiliansk sångare, gitarrist och låtskrivare kom med en kvartett till Nefertiti torsdagen 9 maj.  Joao var med redan på 60-talet när det verkligen skapades musikhistoria i Brasilien med tropicalia-musiken. Under 70-talet fick han stora framgångar och skrev flera klassiker som bl.a Elis Regina spelade in och är erkänd som excellent nydanande gitarrist. Han räknas till en av förgrundsfigurerna inom den sofistikerade MPB-stilen (música popular brasileira).

Det var också musikaliskt varierat i olika brasilianska stilar, mest samba och bossa nova men också uppblandad med pop och framförallt jazziga toner. Joao sjöng på alla låtar och använde verkligen gitarren nikt. Som ett rytminstrument och till det hade han ett lyhört band med sig. Det var Ricardo Silveira på gitarr, Guto Wirtti  på bas och Kiko Freitas på trummor. 

Konserten varade i en timma 40 min i ett enda set. Portugisiskan är sällsynt skön som musikspråk när man hör en sådan röst som Joaos, men det blir ju lite synd att som i mitt fall inte kunna hänga med alls i texterna. Tyvärr tror jag inte Joao heller kunde engelska, för inte en enda gång fick vi något mellansnack. Några korta “thank you” var allt vi fick på hela tiden.

Senast Joao var på Nefertiti var för nästan på dagen tio år sedan i maj 2009. Då jag också såg honom med en kvintett och med samma trummis som ikväll. Med Nelson Faria på gitarr och Ney Conceisao på bas den gången.

Joao hade också enligt skivbolaget Imogenas ägare Johan J-E Johansson redan i början av 00-talet varit med vid tillfälle på Nefertiti. Då med göteborgska sångerskan Karolina Vucidolac när denna använde Joaos band Nosso Trio. Trion med nämnda Faria, Freitas och Conceisao. Meriterade musiker som spelat med bl,a Milton Nascimento, Chico Buarque  och Gal Costa.

 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *