The Como Mamas i intensiv gospelkonsert på Oceanen – 6 juni 2019

De tre gospelsångerskorna The Como Mamas från Como, Mississippi kom till Oceanen under Clandestinofestivalen den 6 juni. Kompade av rutinerade trummisen Wallace Lester och den i såväl Uncut (5 sidor) som i Mojo nyligen omskrivne Jake Xerxes Fussell på gitarr. Det fick till ett härligt groove bakom de tre sångerskorna som var så där hänryckande sköna och kraftfulla i sin gospelsång. De såg Oceanen som en kyrka och prisade Herren i mellansnack och texter.

Della Daniels

De tre damerna var den sittande Angela Taylor, hennes syster Della Daniels, och så i förgrunden, Ester Mae Smith. Den senare med en enormt rivig röst, men det var ändå tillsammans de imponerade. Systrarna gjorde var sin låt som lead. När den annars sittande Angela Taylor reste sig upp i sitt nummer steg stämningen till kokpunkten bland de ca. 150 i lokalen. Lite kort show på 45 minuter men så var det också en festivalspelning med band före och efter dem. De hade gjort 15 minuter längre på Fasching i Stockholm två dagar innan.

The Como Mamas hade gjort sin första demoinspelning 2008 och fick efter detta kontakt med New York-skivbolaget Daptone Records. Dessa gav ut detta som deras debutalbum Get An Understanding, där de var helt a capella. I baptistkyrkan hemma i Como hade de länge saknat kompmusiker, varför det var helt naturligt. Lyriska recensioner ledde till turnéer i både USA och Europa, och snart spelade trion in uppföljaren Move Upstairs. Den här gången med retrosoulkomp från The Glorifiers, New York-musiker som bl.a backat Amy Winehouse och Sharon Jones.

Jag mötte Jake Xerxes Fussell alldeles innan konserten. Jake bor numera i Durham, North Carolina , men bodde innan dess i Oxford,Mississippi men är ursp från Georgia.

Jake har tre soloalbum bakom sig . En avspänd man som specialiserat sig på att leta upp gamla traditionella sydstatslåtar i arkiv och gjort nytolkningar. Skriver inget eget. Han har spelat med på skivor med några få andra, bl.a Rev. John Wilkins. Detta var hans första Sverigebesök. Senare i sommar skulle han spela förband till Daniel Norgren i USA.

Jake och Wallace

Jag pratade också med Wallace Lester efteråt och han bodde numer i East Nashville, men kom från Alabama. Under många år var han baserad i New Orleans. Där träffade han sångerskan Shannon McNally (som jag minns från en finfin konsert uppe på Pusterviksbaren 2005), de var ett par med barn men har nu separerat. Wallace har spelat på några av Shannons skivor, liksom att även han spelat in med Rev. John Wilkins.

Wallace and me

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *