Åmåls Blues Fest – torsdag/fredag i Kulturmagasinet – 11-12 juli 2019

Åmål’s Blues Fest i dagarna fyra kom igång torsdagen 11 juli. För 28e året och därmed är den Sveriges äldsta bluesfestival. Först ut fick vi akustiskt folkblues med amerikanerna Bert Deivert & Libby Rae Watson. Det var hennes första Sverigebesök och de två hade träffats först dagarna innan för att repetera in sin show.

Libby Rae hade spelat med Sam Chatmon (1897-1983) , en legendarsik bluesman från Mississippi , och det var genom detta den i Värmland bosatte bluesmandolisten/sångaren Deivert tog kontakt med henne.

De följdes av danska kvartetten HP Lange Band som med denna sättning kom med lite blandad skön blues med en hel del New Orleans-stuk. Ett av de bättre inslagen på hela festivalen, Bra ljud i Gamla Kyrkan.

Tredje akt var svenske Slidin’ Slim, Anders Landelisu hade spelat på festivalen första gången redan 1996 och vid ett flertal tillfällen sedan dess. Han kom några dagar senare att tilldelas årets Bluesfest Award.

Bert Deivert & Libbt Rae Watson

På fredagen återigen Linny Rae och Bert som på sin timme även gästades av HP Lange på två låtar. Sist ut var Åmåls egne bluesman Fat Bull (Claes Kihlberg) som bjöd på Chicago-blues och lite tuffare rockblues med bl.a Tony Borg på gitarr. På tre låtar fick vi även in Richard Tehler på gitarr,

På lördagen såg jag bara sista halvtimman av Tove Gustavsson Band. De hade en gitarrist mindre än väntat pg. a kommunikationsförsening. Även basisten blev försenad och fick ersättas av en lokal basist. Tove gjorde succé med sin show och hon erhöll årets Junior Blues Prize.

Bluesförenignens Ordf. Christer Nilsson, Tove Gustavsson och vice ordf. Thord Gårdebratt.

.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *