Bernt Rosengren Quartet kom äntligen till Nefertiti – Fredag 10 januari 2020

Legendariske tenorsaxofonisten Bernt Rosengren med sin kvartett på Nefertiti fredagen 10 januari 2020 . Med Hans Backenroth på bas, Stefan Gustafson på piano och Bengt Stark på trummor samt som extra krydda danska altsaxofonisten Christina von Bülow. Ett väldigt samspelt band som funnits nu i närmare 20 år, men faktiskt aldrig spelat på denna Göteborgs anrika jazzklubb. Meriterade 58-åriga Bülow har spelat med Bernts band av och till på senare år, bl.a förevigade på en liveskiva från Fasching inspelad 2017.

Förtätad och bra jazz med många klassiker ur amerikansk jazzbok bl.a av Dizzy Gillespie, Horace Parlan, Dave Brubeck och Hank Mobley. Den senares Workout i hardbopstil öppnade. Många fina solon från Bernt. Han håller världsklass ännu vid 82 och skön interaktion mellan de två på saxofon i många låtar. De avslutade med en melodiös Autumn Leaves. 40 min. med de fyra första låtarna innan paus , därefter 60 min. Inför drygt 100 personer. Detta var en verkligt högklassig konsert.

Låtlista

Workout (Hank Mobley)

Billy´s Bossa (Horace Parlan)

The Nearness Of You (Hoagy Carmichael)

Tin Tin Deo (Dizzy Gillespie)

Yours Is My Heart Alone (Franz Lehar)

What´s New (Bob Haggart/Johnny Burke)

Billy Boy (trad) (Här enbart på trio(Stefan, Bengt och Hans) med speciellt bra solo av Stefan) (Modellerad efter Miles Davis version med Red Garland på piano)

In Your Own Sweet Way (Dave Brubeck)

Everblue (Bernt Rosengren)

Les Feuilles Mortes (Autumn Leaves) (Joseph Kosma)

Repeterar vad Nefertiti skrev innan konserten om medlemmarna i bandet;

Bernt Rosengren räknas som en av de största inom svensk jazz någonsin. Han debuterade tidigt och redan som 17–åring utvaldes han att spela med Europeiska Ungdomsjazzorkestern på Newportfestivalen i USA med Louis Armstrong som gästsolist. I samma period var han med och bildade den legendariska gruppen Jazzclub ’57 som var verksamma ända in på 90-talet. Bernt har genom åren jobbat med Krzysztof Komeda, Lars Gullin, Doug Raney, Don Cherry mfl samt med egna konstellationer. Bernt har erhållit ”Gyllene skivan” fem gånger för årets bästa jazzinspelning – något som ingen svensk musiker uppnått.

Stefan Gustafson studerade både piano och trumpet vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Stefan har rönt stor uppmärksamhet för sitt personliga pianospel och spelat med musiker som Nisse Sandström, Gunnar Bergsten, Christina Gustafsson m fl. Stefan undervisar jazzpiano på Södra Latins musikgymnasium i Stockholm.

Hans Backenroth är en av Skandinaviens främsta basister och har genom åren jobbat med ”alla” såsom Monica Zetterlund, Arne Domnérus, Putte Wickman, Rebecka Törnqvist och med utländska solister som Clark Terry, Toots Thielemans, Kenny Barron, Doug Raney m fl. Hans har turnérat över hela världen och återfinns på ca 150 CD skivor.

Bengt Stark gick på Ingesunds Musikhögskola där han utbildade sig både inom Jazz & klassisk musik. Bengt tillhör eliten av våra jazztrumslagare och har spelat med de flesta inom svensk jazz och med musiker som Kenny Drew, Horace Parlan, Ken Peplowski, Clark Terry mfl. Bengt är sedan över 20 år huvudlärare i trumset/Jazz på Musikhögskolan, Stockholm.

Christina von Bülow är dotter till legendariske gitarristen Fritz von Bülow och kom därför i kontakt med jazzen i tidiga år och är idag själv en stor profil i Danmarks jazzliv. Efter utbildning på Det Rytmiske Musikkonservatorium i Köpenhamn, lektioner av Stan Getz & Lee Konitz har Christina lett egna grupper och även spelat med Doug Raney, Horace Parlan, Jesper Lundgaard mfl. Här framträder hon men en annan ofta förekommande musikalisk partner, Bernt Rosengren och hans kvartett!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *