Mina tidiga konsertminnen – 29 mars 2020

Med ett stopp på konserter på oviss tid får jag hålla igång den här bloggen med annat. Blir en del musikerporträtt och annat framöver.

Men först några tankar kring just livemusiken. De första minnena är från folkparken Furuhäll hemma i Åmål vid mitten av 60-talet. I de första tonårs-åren var jag på konserter med bl.a Tages och The Shanes. Kanske också Fabulous Four. Korta shower med många skrikande tjejer vid scenkanten.

Första konserten utanför Åmål var nog Hep Stars i Mariebergsskogen, Karlstad 23 juli 1967. Första utländska akt var ev. Bill Haley And His Comets på Medis i Säffle 21 september 1972. Minns fantastiske saxofonisten Rudy Pompilli som dog tre år senare bara 51 år gammal. Bill själv hängde med fram till 1981. Ekseption i Karlstad var en annan tidig konsert.

Bill Haley And His Comets 1956. Längst t.v Rudy Pompilli

1973 blev det lumpen i Skövde och många resor ned till Göteborg och främst då till Scandinavium, Konserthuset och Liseberg. Den stora rockgalan på Scandinavium 15 september 1973 var en första smak av att se många artister samma eftermiddag/kväll. Här fanns bl. a amerikanska Redbone, engelska Hawkwind och Albert Hammond, Pugh Rogefeldt och de vid tiden allra främsta nordiska rockbanden, finska Tasavallan Presidentti och danska Gasolin.

De stora favoriterna var nog trots allt the Rolling Stones. Det var lycka när jag fick se dem på Scandinavium 6 oktober 1973. Med Billy Preston som förband och sedan med på keyboards under Stones konsert. Jag fanns på första bänk och tror vi stod upp hela tiden. Minns bl.a att Mick Jagger öste en hel spann vatten över oss där framme. Ett par-tre gånger hämtade han hinkar.

Sedan rullade det på med en extra fart på konsertsidan när jag flyttade till Göteborg och kom in i skivbranschen med jobbet på Åhléns skivavdelning i april 1974. Bland många höjdare var Little Richard på Liseberg 1975.

Det blev nu också många Stockholmsresor och den 21 november 1975 var det första gången jag kom till Konserthuset däruppe. Inget mindre än Bruce Springsteen & the E. Street Band den kvällen inför ca. 1770 personer. En fullständig knockout och hur det ungefärligen lät kan alla idag uppleva då spelningen i Hammersmith Odeon, London den 18 november numera finns att njuta av på en DVD utgiven 2006.

Det största jag varit med om får man nog säga. Kan nog bara slås av att jag fick uppleva the Rolling Stones i toppform igen och med en unikt intim spelning på Cirkus i Stockholm 2003. De spelade de dagarna även på Stockholm Stadion (18/7), Globen (20/7) och så då inför oss 1650 personer på Cirkus den 22 juli .

Notera att det är en biljett via Fan Club. Tack vara att vännen Thomas André var medlem fick han köpa två biljetter. Är honom evigt tacksam
Keith som han såg ut oktober-2002

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *