P1 s Snedtänkt idag med härlig svensk jazzhistoria – Söndag 5 april 2020

Idag blev det lyssnat till senaste upplagan av P1s Snedtänkt . Perfekt program att ladda ned i poddversion på promenad i solen. Den här veckan handlade det om jazzhak i Stockholm på 60-och 70-talen. Kalle Lind hade besök av Maria Lindberg Howard, född 62 och dotter till Sten och Gun Holmqvist vilka drev klubben Bobadilla i Gamla Stan tidigt 60-tal, senare också jazzklubben Stampen och dansrestaurangen Bolaget.

Maria har gett ut boken Musikantdiggare (2018) 0 om den här epoken och det blev till ett av de intressantaste Snedtänkt på länge. Det kunde kanske ha varit mer kring hennes pappa Sten Holmqvist som var en verkligt stor profil i Stockholms nöjesliv under en intressant period för framförallt jazzmusiken. Men mer detaljer finns säkerligen i Marias bok. Sten dog 2003 vid 74 års ålder.

Stampen på Stora Nygatan 5 i Gamla Stan

När det i slutet nämns om Bolaget och deras storbandssatsning så gick ju serien “I morron e de lörda” som fredagsunderhållning därifrån i många år i SVT. Från 1970-76. Minns det som smått fantastiskt bra. Lasse Samuelson ledde husbandet där bl.a Ernie Englund, Rune Gustafsson, Egil Johansen ingick och med Östen Warnerbring som oftast programledare. Det lär ha varit så att de allra flesta av dessa program spelats över. Därav att programserien fallit i glömska. Det visades ett program med den titeln i Minnenas television i samband med Östens bortgång 2006. Finns inte kvar i Öppet Arkiv men i texten om det programmet står att det är inspelat sommaren 1979. Förbryllande. Då kanske serien höll på hela 70-talet, eller var detta en special inspelad på Skansen? Att första programmet av serien i tv gick 1970 är iallfall helt klart.

När det gäller Stampen finns det som Maria nämner lite kort i slutet också några LP-skivor, På den första är det en lång baksidestext men den enda jag äger är volym 3. Med två jazzprofiler där Nils-Bertil var urgöteborgare och Siljabloo bodde i staden sina sista 15 år minst. Gjorde intervjuer med bägge för Radio Göteborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *