“Frikyrkans musikunder” i SVT och radiotips – Påskafton 11 april 2020

Började påskaftonens kulturintag med att lyssna på P2 dokumentär om låten Vintersaga. Ett fint program av PO Tidholm med intervujer med bl.a kompositören Ted Ström och sångerskan som stod för den mest kända versionen Monica Törnell.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1477261

Ett annat radiotips. I torsdagens show på BBC 6 hade Gideon Coe ett temaprogram som var något alldeles extra. Han har en tre timmar lång show och spelade i första timmen Bob Dylans Murder Most Foul och därefter ägnade han hela showen åt artister eller låttitlar nämnda i Dylans 17 minuter långa epos. Gissa om det blev kvalitet och fin bredd på musikutbudet.

https://www.bbc.co.uk/programmes/m000h1l3

Det blev bra radio av det här och jag gillar Gideon Coe som presentatör, Han har haft sin sin show på BBC Radio 6 alla vardagskvällar mellan 22-01 nu i över tio år. Tillsammans med Radcliffe & Maconie, Cerys Matthews, Tom Robinson, Mary Anne Hobbs, Marc Riley och Guy Garvey de bästa på BBC Radio 6. Samt att Peaky Blinders-skådisen Cillian Murphy gör gästspel med lysande skivurval och bra snack i en serie han kallar Music Mixtapes. en enda på BBC 6 som jag har riktigt svårt för på alla vis är John Peels son Tom som tyvärr verkar hoppa in så fort någon är borta förutom att han redan från start har alldeles för många egna shower.

Gideon Coe

Såg idag också Tv-programmet Frikyrkans musikunder ingående i SVT 2s Kulturstudion. En fin timme där det mesta i stilen fick plats. Jag skulle förstås velat ha än mer om de tidiga åren. Ämnet hade kunnat fylla två timmar utan problem för min del.. Blev påmind om hur stor gruppen Jerusalem egentligen är.

https://www.svtplay.se/video/26364002/frikyrkans-musikunder

De var nyskapande och Ulf Christiansson är en stark profil i svenskt musikliv. De spelades ju sällan på radio, missade dem live och det är först för en 5-10 år sedan jag skaffade deras tidiga album. De tre första som kom 1978-1981 är bland landets allra bästa rockalbum med svenska texter.

Samuel Ljungblahd fick också en del plats i programmet. Honom såg jag live första gången i Lisa Nilssons Tv-special från Stora Teatern 2014. De gjorde två duetter och Samuel har verkligen en av de bästa rösterna i landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *