Bill Withers till minne m.m. – Påskdagen 12 april 2020

Idag började jag med att lyssna på del 2 av mina program om bluesartister som genom åren också invalts i Rock and Roll Hall Of Fame. Här fick jag med bl.a Howlin´Wolf (Bild ovan), Big Mama Thornton, Ruth Brown och Willie Dixon . Kan lyssnas på så här:

Hörs i mobil på Tune In-appen https://tunein.com/get-tunein/ eller på datorn här https://www.radionostalgi.se/lyssna.html

Jag fortsatte min dag med att titta på ett klipp ur NPRs Tiny Desk-serie. Livemusik inspelat intim med John Prine och ett mindre band med Jason Wilber på gitarr i en inspelning fån mitten av mars 2018. Femton minuter av guld där han för första gången spelar två av de låtar som sedan kom på vad som blev hans sista album The Tree of Forgiveness utgivet i april 2018. Han avslutar här med två av sina bästa låtar All The Best och Souvenirs.

Cerys Matthews show Cerys on 6 på BBC Radio 6 är söndagens höjdare vad gäller radio. Tre timmar med underbar musikalisk bredd. Idag ägnade hon andra halvtimman åt Bill Withers. Med en liten kort intervjusnutt och några livinspelningar.

Den fine soulsångaren och låtskrivaren avled i Los Angeles 30 mars vid 81 års ålder. Dock ej till följd av corona. Bill lade av som artist redan 1985 men hade vid det laget skrivit musikhistoria främst för sina 70-tals-inspelningar. Hits som Ain´t No Sunshine, Lean On Me och Lovely Day. De första albumen på lilla skivbolaget Sussex är klassiker. Senare album på Columbia också bra. Lyssna här på Cerys program. Withers-inslaget kommer efter ca 34 minuter

https://www.bbc.co.uk/programmes/m000h833

Här är också ett 28 minuter långt STV-inslag med Bill. Svante Lodén fick audiens i hans hem i Los Angeles 2007.

https://www.svtplay.se/video/26302786/soullegendaren-bill-withers?info=visa&fbclid=IwAR0M-dDjS2-qA0csZKGTKVEYAD_iwF1hv3DB2PErrp_0kJW6a7-ccWD

Det kom 2009 även en dokumentärfilm med namn Still Bill. Den är på 77 minuter. Har inte sett den. Dock fick den lysande recensioner vid tiden.

Cerys slutade och började sin tretimmars show idag med att spela Manu Dibango. En av de första vi fick veta avlidit av cornonaviruset, den kamerunske saxofonisten född 1933 och som dog i Paris 20 mars i år.

Manu Dibango

The First Time är en intressant progampunkt BBC 6 har på söndagarna. Idag hade Mark Everitt besök av Texas-artisten Devendra Banhart. Uppväxt i Houston, men som också spenderade en del av sin ungdom i Venezuela. I denna timme visade Devandra hade ha en stor bredd i sina favoriter. Bl.a hördes engelska folksångerskan Vashti Bunyan och Caetano Veloso, Brasiliens främste artist i min bok.

Caetano Veloso

Devandra som kom till Göteborg på Accelerator-festivalen på Trädgårn 2005 och som också var med på allra första Way out west 2007. Jag såg honom bägge gångerna och han hade en skön stil. Jag hade gärna sett honom fler gånger men vi har inte sett röken av honom i Göteborg sedan dess.

Devandra Banhart

https://www.bbc.co.uk/sounds/play/live:bbc_6music

Avslutade kvällen med den fina dokumentären “Bortom det synliga” om svenska konstnären Hilma af Klint (1862-1944). Som kvinna kom hon aldrig ens så långt som att till att få vara med på några utställningar, men hon var en pionjär inom abstrakt konst.

https://www.svtplay.se/video/26336370/bortom-det-synliga-filmen-om-hilma-af-klint

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *