Om Bengt Anderberg + Swedish Music Hall Of Fame – Fredag 17 april 2020

Swedish Music Hall Of Fame fick idag 10 nya inval: Povel Ramel, Pugh Rogefeldt, Lill Lindfors, Georg Riedel, Håkan Hellström, Tant Strul, Karin Dreijer, Ingela ”Pling” Forsman, Max Martin och Infinite Mass.

Idag kom SMHOF med en presskonferens där de presenterade de tio. Den traditionsenliga invalsceremonin kunde inte hållas, men kommer dock att genomföras i oktober.

Det var verkligen på tiden att Povel Ramel valdes in. Vilket också Lotta Ramel så fint säger i ett klipp i ovan länk. Även Pugh Rogefeldt tycker att det var på tiden att just han kom in i sitt lilla tacktal. Ingen falsk blygsamhet här inte. Håller med i bägge fallen. Och det har ju varit minst sagt anmärkningsvärt att Ramel inte valts in på alla dessa år sedan starten 2014. Vid sidan av Evert Taube för mig den mest självklare i ett svenskt Hall of Fame.

Idag är det 100 år sedan författaren Bengt Anderberg föddes i Göteborg. En stor profil inom svensk litteratur under många decennier sedan genombrottet med romanen Kain 1948. Själv har jag väl inte läst allt han skrivit precis. men skaffade t.ex diktsamlingen Nattljus när den kom. Den samlar dikter 1945-1985. Romanen Amorina från 1999 blev hans sista och jag minns att han det året kom till Bokmässan. Annars är det mest via hans kulturartiklar i Expressen jag läst honom. Alltid läsvärt av en orädd och spränglärd skribent. Bengt avled 24 september 2008 i Rönne på Bornholm där han var bosatt sedan 1970-talet.

Bengt var knuten till Expressen i hela 50 år. Lite trist att det i just den tidningen inte fanns en enda rad om Bengt på denna jubileumsdag. Möjligen i någon annan upplaga än den som nådde oss på västkusten, men troligen inte. Minst sagt historielöst.

Göteborgs-Posten hade ett fint uppslag skrivet av Ulrika Knutson. Dagens Nyheter en halvsida av Jan Eklund

I övrigt kunde ju t.ex SVTs Kulturnyheterna haft något om honom. Svenska Dagbladet hade inget i dagens tidning. Babel i SVT borde väl också ha uppmärksammat Bengt. Hans böcker finns dock kvar och vill man veta mer om Bengt Anderberg kan man läsa senaste numret av Parnass. Sexton sidor. Här kan man också se en annons om en temaeftermiddag som skulle ha hållits på Göteborgs stadsbibliotek idag kl 14-18. En jubileumsbok “Lärdare än djävulen och frommare än änglarna. Elva röster om Bengt Anderberg” skulle också ha presenterats. Nu är evenemanget uppskjutet till september. Däremot är boken ute och kan beställas här http://www.bengtanderbergsallskapet.se

Senast jag köpte Parnass var 2016 då man hade tema Povel Ramel. Hela 33 sidor i det numret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *