Wanda Jackson i P1s Stil + Lennart Jirlow död – Lördag 18 april 2020

Började lördagen med att som alltid lyssna på Little Stevens Underground Garage-show. Radio Nostalgi är enda radiokanalen i Sverige där den sänds. Klockan 10-11.45 varje lördag. Senaste veckorna har han kört reprisveckor. Möten med sin boss Bruce Springsteen från 2011. De två har härliga minnen att delge oss och musiken i showen är förstås inget mindre än lysande

https://www.radionostalgi.se/little_steven.html

Wanda Jackson var ett något överraskande ämne för Dagens program Stil i P1. Det blev förutom prat om Wandas betydelse inom musiken också en bild kring henne som stilikon. Vi fick en fin liten utvikning kring Gibson-gitarrerna byggda av enbart kvinnor på 40-talet nere i Kalamazoo,Michigan och Anna Charlotta Gunnarsson bidrog också med fint inlägg.

https://sverigesradio.se/stil

Jag såg Wanda live första gången på Konserthuset i Göteborg i september 1975. Kompad av Countrymasarna och Alf Robertson hade sin show innan henne. I oktober 1976 var hon tillbaka på samma ställe nu i sällskap med Vernon Oxford. Hon var nu mest en countrysångerska och jag såg henne också på countryfestivalen i Scandinavium i april 1976.

Jag mötte henne en gång 1994 och fick en CD signerad. Kan det ha varit på Bokmässan? Minns att hon stod i ett försäljnings-bås av något slag. Högt uppsatt hår och hårt målad. Det nämns i i P1s Stil att Dolly Parton har haft henne som rollmodell.

Wanda Jackson är född 20 oktober 1937 och var aktiv till för inte alls länge sedan. Det blev klar uppståndelse när hon kom med den av Justin Townes Earle producerade Unfinished Business 2012. Utgiven på Sugar Hill Records och det skrevs då att det skulle vara hennes sammanlagt trettioförsta studioalbum. The First lady of Rockabilly kallas hon i bookleten. En tuff och rätt bra skiva. Hon kom med sina memoarer Every Night Is A Saturday Night 2017. På bild här en fin LP i min samling. En raritet idag. Hennes allra första utgiven 1958 på Capitol Records där sista låt är hennes mest kända låt, den riviga Let´s Have a Party. Kom dock som singel först 1960.

Konstnären Lennart Jirlow är död. Han blev 83 år gammal. En klart färgstark målare som mest hade Frankrike som bas efter det att han gått ut Konstfack i sin hemstad Stockholm. Jag har länge haft boken Tablåer ur ett målande liv. Utgiven 1980, skriven av Göran Sellgren och med två sidors förord av Beppe Wolgers.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *