Mose Allison i fokus – Måndag 20 april 2020

Mose Allison är mannen för dagen för mig. Denne fine amerikanske pianist, sånger och låtskrivare som blivit lite bortglömd. Inte av blues- och jazzdiggare kanske men i de bredare lagen. På 60-talet var han en influens för många pop- och rockband och hans låtar spelades in av bl.a The Who (Young Man Blues). Otaliga artister med lite av R&B-touch har spelat in en annan av hans låtar Parchman Farm. Göteborgsbandet Apaches var ett av flera svenska band som hade många Mose Allison-låtar på repertoaren.

Van Morrison tillhörde beundrarna och gav Mose ett litet lyft när han 1996 spelade in hyllningsalbumet Tell Me Something; The Songs of Mose Allison. Där medverkar även Mose liksom Georgie Fame och Ben Sidran.

Mose föddes 1927 i Mississippi och kom till New York och dess jazzkretsar 1956. Hans spelstil var lika mycket blues och de ofta underfundiga och humoristiska texterna stack ut. Han albumdebuterade med Back Country Suite 1957 på Prestige. Efter sex album på det bolaget kom han till Atlantic 1962 och blev kvar där till 1976. Därefter kom bl.a album på Blue Note.

Mose avled 15 november 2016 några dagar efter sin 89-årsdag. Till Sverige kom han redan 1959 då han spelade på Nalen. Kompad av Egil Johansen och Georg Riedel. Vet inte om han kom någon gång därefter, men han spelade på Eden Hotel i centrala Stockholm i september 1994. Han lär ha spelat en hel vecka där och jag minns att jag var så sugen på att åka dit.

Jag har länge haft en dubbel-Cd Allison Wonderland utgiven på Rhino/Atlantic 1991. Den innehåller även fem tidiga spår från Prestige, Bl.a hans mest kända The Seventh Son från 1958. En låt han dock inte skrev, Willie Dixon ligger bakom den, men det är Allisons version som är den klassiska.

Idag införskaffades LP-n I´ve Been Doin´ Some Thinkin´från 1968. Han sjunger och spelar piano kompad av trummissen Bill Goodwin och Sverigebekante Red Mitchell på bas. Mose kunde gärna ta med någon äldre countrylåt och göra den på sitt speciella sätt. På denna är det You Are My Sunshine (Jimmie Davis). På andra album finns versioner av Hey Good Lookin´och If You´ve Got the Money.

Fick också tag i ett nummer av den amerikanska jazztidningen Down Beat från 1976. En fin intervju med Mose där intervjuaren säger om låten Everbody´s Cryin´Mercy (som finns på Lpn ovan från 1968) – “One of the most profound songs ever written” (profound = djupgående). Mose svarar “I´m glad you said that, because I was thinking recently that I wrote the new national anthem”. En av många höjdarlåtar från Mose, vars dotter Amy Allison har varit aktiv med skivor i alt-countrystil sedan 90-talet,

George Benson på stora bilden

En kommentar Lägg till din
  1. Även Kingston Trio spelade in Mose: Parchment Farm Blues. Finns på albumet Somethin´ Else (1965), men han står inte angiven som kompositör, det gör Jack Splittard som var en sign Trion använde när de gjorde “trad”-låtar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *