P.O.Enquist död + Doris i GP-artikel + Bettye Lavette i P3 Soul – Söndag 26 april 2020

Lyssnar precis nu på P3 Soul där Mats Nileskär har en timme musik och intervju med Bettye Lavette (Bild ovan) och innan dess en timma med Etta James (1938-2012). Fantastiskt fint att höra deras musik och dessa intervjuer. Han ger dem rikligt med tid att få uttrycka sig.

https://sverigesradio.se/p3soul

Etta James

I dagens Göteborgs-Posten var det trevligt värre att läsa på hela 3 sidor – plus 2 bildsidor – om Doris Svensson. Denna ljuvliga sångerska som 1970 gav ut ett av de allra bästa popalbumen producerade i Sverige, Did You Give The World Some Love Today Baby

Det är Alexander Hultman som skrivit artikeln “På jakt efter Doris”och han fick t.om några svar via email från den skygga idag 72 år gamla sångerskan.

Jag såg henne själv första gången på en Cue Club-gala på Rondo i mars 1991. Kompad av the Apaches gjorde hon några låtar. Sedan var i mars 1992 ute på Blå Stället, Angered i samband med invigningen av utställningen Rockens Göteborg. Kompad av Jan Åke “Lillen” Ahlqvist och hans Apaches även då i några låtar, bl.a hiten hon hade med sin grupp Plums, Mama Didn´t Lie. Jag fick den gången en kort pratstund med henne och hon signerade samlings-LPn Svenssons Doris!

Sedan var det en tredje gång, den sista spelning hon gjort. På Kåren på en Cue Club-gala 12 april 2002 gjorde hon fyra låtar kompad av the Apaches, Minns att det lät riktigt bra på Kåren.

Idag kom dödsbudet för en av Sveriges bästa författare P.O. Enquist. 85 år gammal och en konstant i svenskt kulturliv så länge jag kan minnas. Jag har inte fler böcker av honom än hans memoarbok Ett annat liv (2008) och Lewis Resa (2001) men förstår att det är många av ca 20 romaner han gett ut som jag nog borde läsa.

Har däremot följt Enquists texter flitigt på Expressens kultursidor under många decennier. Samt imponerats av honom varje gång han deltagit i litteraturprogram och annat i radio och tv. Han var värd för programmet Sommar hela fem gånger, senast 2009 och det är program värda att lyssna på igen.

Helt klart var Per-Olof Enquist en av de största nutida svenska författarna och precis som Lars Gustafsson var han internationellt berömd med en särskilt stor publik i Tyskland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *