Trumslagaren Tony Allen avliden – Fredag 1 maj 2020

Tony Allen bortgången. Den legendariske trumslagaren från Nigeria avled igår hastigt i Paris i en ålder av 79. Tony var en av grundarna av den s.k afrobeat-musiken tillsammans med landsmannen Fela Kuti (1938-1997), som han bl.a ledde bandet Africa 70 med. Deras blandning av jazz, funk och traditionell afrikansk sång var stilbildande.

Efter att 1979 ha lämnat Africa 70 fortsatte Tony Allen spela med många andra musiker, bland annat som medlem i engelska gruppen The Good, the Bad & the Queen med Damon Albarn och Paul Simonon, från Blur respektive The Clash. Tidigare i år såg Tony till också en tidigare outgiven inspelning ihop med sydafrikanske trumpetaren Hugh Masekela (1939-2018) kom ut. Detta album betitlat Rejoice har blivit väldigt uppmärksammat.

Tony Allen hade London som bas under många år från mitten av 80-talet till slutet av 90-talet då han bosatte sig utanför Paris. Härifrån kunde han lätt ta sig till de otaliga turnéer han genomförde.

Jag såg och hörde Tony första gången i Sofi Hellborgs Band på Världskulturmuseet 2006, men det var inte förrän för tre år sedan jag äntligen fick uppleva en hel konsert med honom. I vad som blev en ren jazzkonsert på Stora Teatern. Så här skrev jag om den :

Tony Allen kom med jazzband till Stora Teatern under Planetafestivalen

Tony med sitt band Stora Teatern 1/11-17

Legendariske trummisen Tony Allen kom till Göteborg och spelade inför cirka 250-300 personer på Stora Teatern inom Planeta-festivalen onsdag 1 november 2017. Med sig hade han pianist/keyboardist, kontrabasist och två saxofonister.

Det var jazz i en avancerad stil och en hyllning till sin läromästare Art Blakey, Den nu 77-årige Nigeria-födde Tony Allen har samma sparsmakade men mycket uttrycksfulla spelstil som denne. I våras gav han utEP:nA Tribute to Art Blakey and The Jazz Messengers. vilken innehöll klassiker som Moanin’, The Drum Thunder Suite, Night In Tunisia och Politely.

Den skivan är inspelad med ett sjumannaband i Paris där Tony sedan länge är bosatt. Ett fulllängdsalbum på samma tema är också på gång och skivorna ges ut på klassiskajazzskivbolageBlue Note.

Den här kvällen i Göteborg  blev 80 minuter i ett set och vi höra fick cirka 6-7 låtar. Tyvärr inte ett ord om titlar från Tony som endast pratade kort med publiken. Efter tredje låten hade han ett par minuters snack men det var mest om hur tacksam han var över att vi kommit ut för att lyssna på livemusik.

Presentationen av bandmedlemmar skötte pianisten Jean-Philippe Dary och basisten var Mathias Allamane och en av saxofonisterna var Ivring Acao Sierra. Det blev till en fin jazzkonsert och det var bara att imponeras över Tonys trumspel och de andra musikernas lyhördhet.

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *