Millie Small och Florian Schneider nyligen avlidna – Onsdag 6 maj-2020

Det är verkligen tätt mellan dödsfallen i musikvärlden i dessa dagar. Idag kom beskedet om att Florian Schneider från gruppen Kraftwerk avlidit. Han lär dock ha gått bort redan förra veckan (30/4) men det offentliggjordes idag. Florian blev 73 år gammal.

Florian bildade tillsammans med Ralf Hütter det så stilbildande bandet Kraftwerk i Düsseldorf 1970. Med de fem album de gav ut åren 1974-81 skapade de något alldeles eget. Florian hoppade av gruppen 2008 och var därför inte med de två gånger jag sett dem Göteborg; på Way Out West 2012 och Lisebergs stora scen 2019.

Millie Small är bortgången. Hon avled 5 maj i London av en stroke vid 73 års ålder. Född i oktober 1946. Hon var den allra första artist som slog internationellt med ett jamaicanskt sound, det som då kallades ska eller bluebeat. Lanserad under enbart namnet Millie av producenten Chris Blackwell fick hon våren 1964 som 17-åring en mångmiljonsäljande hit med låten My Boy Lollipop. Inspelad i London med arrangemang av Ernest Ranglin.

En samlingsLp jag köpte redan när den kom ut 1970

En andraplats i såväl USA som England och den letade sig in på vår svenska Tio I Topp där den nådde en 1;a plats den 16 maj 1964 och fanns med i elva veckor på listan.

Millie gjorde en folkparksturné i Sverige sommaren 1965 och kom bl.a till Lisebergs Stjärnscen samt Västerås ,Örebro, Grebbestad och t.om Mellerud bara fyra mil från där jag bodde i Åmål. Troligen fler ställen också så populär som My Boy Lollipop blev i Sverige. Verkar ha varit olika svenska kompband till henne, i Mellerud kompad av the Sleepstones och i Göteborg av the Violents är de jag vet. Kanske inte hon gjorde särskilt många låtar live heller.

Här finns ett härligt BBC-program i serien The People´s Song med Stuart Maconie. Om Millie, My Boy Lollipop och om hur jamaicanerna kom till England på 50-talet.

https://www.bbc.co.uk/sounds/play/live:bbc_radio_two

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *