Stevie Wonder 70 år – Onsdag 13 maj 2020

Stevie Wonder 70 år idag. En av de största. Jag gillade honom skarp på 60-talet, njöt av varje singel. Men från LPn Music On My Mind 1971 och fram till Hotter Than July 1980 var också alla hans album sensationellt bra hela vägen. Han hade redan vid den ofattbart unga åldern 20 år fått artistisk frihet på Motown och det förvaltade han på bästa sätt. Här skulle jag kunna stapla superlativer i en enda lång radda men nöjer mig med några milstolpar.

Stevie Wonder kan idag ståta med 22 Grammys som artist plus tre som producent. Han blev invald i Rock and Roll Hall of Fame 1989 och intar även en plats i Songwriters Hall of Fame. Polar Music Prize mottog han 1999.

Som med alla andra Motown-artister – The Supremes undantaget med sitt besök på Berns 1968 – dröjde det väldigt länge innan han kom till Sverige för spelningar. Jag såg honom iallafall på Scandinavium 1981 och åkte sedan till Scaniahallen i Södertälje 1984, Missade spelningen i Scandinavium 1989 men såg honom en tredje gång utomhus i Slottsskogen 1992 under en festival som var lite av en förlaga till Way Out West .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *