Om Tom Lehrer + Moon Martin till minne – Torsdag 14 maj 2020

Tom Lehrer var ämnet i det färska Snedtänkt som kom idag. Fantastiskt kul att han lyfts fram. Har haft alla hans LP-skivor sedan 70-talet och återkommer till dem med jämna mellanrum. Helt unika och de allra flesta av hans halsbrytande texter känns fräscha ännu. De spelades ändå in så längesedan som åren 1953-1965. På särskilt de liveinspelade albumen briljerar han också med sina mellansnack.

.https://sverigesradio.se/avsnitt/1510928

Tom Lehrer är född 1928 och var matematikprofessorn som också började underhålla. Han aktualiserades i Sverige när Lars Ekborg 1967 gav ut ett helt album med Lehrers texter med tio av tolv spår översatta av Per-Anders Boquist och med Leif Asps pianospel. Lehrer slutade som artist redan i 70-talets början.

Moon Martin är död. Han avled 11 maj i lungcancer i en ålder av 69 år. Vi minns honom från hans fina powerpop-dängor på en rad album från åren 1978-82. Moon – eller John David som hans riktiga förnamn var – sågs en hel del i svensk TV och kom till Stockholm vid flertal tillfällen i slutet av 70-talet.

Jag fick själv se och höra honom live först 11 maj 2000 uppe på en liten klubb i centrala Stockholm som gick under namnet Torsgatan 1. Kompad av fransmän – Moon bodde i Paris under ca 7 år vid tiden – gjorde han alla de låtar vi ville höra. Bad Case Of Loving You (Doctor Doctor), Cadillac Walk, Rolene och No Chance. Efter giget kom han ut och signerade plattor mm. Han hade aktuell CD ute då Louisiana Juke-Box, inspelad i Nashville 1999.

Sven Åke Petersson var med på konserten och det var ett kärt återseende för Moon och Åke då det var ju han som var Moons skivbolagsrepresentant under tiden på EMI och som också sammanställde samlingsalbumet The Very Best Of Moon Martin som kom på CD 1999.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *