Om Gershwin, Josephine Baker och Mory Kanté – Lördag 23 maj 2020

George Gershwin var mannen för dagen i svensk tv. Jag såg ikväll en nyproducerad fransk dokumentär med rubrik Kungen av Broadway om denne gigant inom amerikanskt musikliv, Han blev bara 38 år men hann iallafall skapa mängder av tidlös musik ihop med sin textförfattande broder Ira Gershwin.

En informationstät dokumentär med många fina miljöbilder och vettiga intervjupersoner. Men hur kunde de släppa igenom faktafelet att Fred Astaire och hans dansande syster Adele skulle vara engelska. Bägge var uramerikaner.

https://www.svtplay.se/video/26708077/gershwin-kungen-av-broadway

Josephine Baker var en annan legend som det också visades en dokumentär om ikväll. Ännu en gång en fransk produktion, nu från 2018 och den fick namnet Scenen, publiken och politiken. Den tror jag hade visats tidigare. Intressant och oerhört modig person med en väldigt lång karriär.

Josephine kom till Sverige på turné redan tidigt 30-tal och så sent som 1972 var hon på Lorensberg i Göteborg för flera dagars engagemang. 1969 hade hon uppträtt en hel vecka just på Restaurang Lorensberg Hon levde åren 1906-1975.

https://www.svtplay.se/video/26738401/josephine-baker-scenen-publiken-och-politiken?start=auto

Mory Kanté, känd afrikansk artist från Guinea har avlidit i sitt hemland den 22 maj. I en ålder av 70. Han blev känd över hela världen med sin svängiga musikstil Afrique Electrique efter sin hit Yeke Yeke 1988 och turnerade flitigt med Paris decennierna därefter.

Jag missade alla Morys Göteborgsbesök. Vet att han spelade i Frölunda Kulturhus en eftermiddag 1986 och på Kåren 1989. Svenska saxofonisten Sofi Hellborg spelade under den här tiden på 80-talet i hans band.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *