Jimmy Cobb och Lucky Peterson till minne – Måndag 25 maj 2020

Jazztrummisen Jimmy Cobb avliden igår 91 år gammal i lungcancer. Han blev känd främst när han kom med i Miles Davis kvintett i slutet av 50-talet och han var viktigt för soundet på klassiska albumet Kind Of Blue från 1959. Han var även med på John Coltranes första Europaturné. Här i ett klipp Från Düsseldorf 1960 där vi även har Wynton Kelly på piano och Paul Chambers på bas.

Jimmy Cobb spelade sedan med mängder av artister. Till Göteborg kom han bl. a på turné med Sarah Vaughan 1978. Sista gången i Sverige var på Skeppsholmens Jazzfestival 2009, I klippet nedan från en jazz festival i Ronciglione, 2006 med Mulgrew Miller, piano; Buster Williams, bas.

Ikväll kom också Lucky Peterson-tributen i Cerys Matthews blues program på BBC Radio 2. Intervjun från 2018 med den i veckan så tragiskt avlidne bluesmannen. Plus en del annat godis i hennes program t.ex en Hound Dog Taylor-låt

https://www.bbc.co.uk/sounds/play/live:bbc_radio_two

Här repris på vad jag skrev 18 maj.

Bluesmannen Lucky Peterson bortgången endast 55 år gammal i sitt hem i Dallas. Trist då det var en av de bluesartister jag inte sett och som jag trodde mig kunna få höra inom kort. Han var i Oslo så sent som ifjol. En mångsidig musiker lika bra på gitarr som piano. Samt bra sångare.

Lucky turnerade fortfarande flitigt, han var ju ännu relativt ung trots att han hade över 50 år i branschen. Jag hörde honom intervjuas hos Cerys Matthews på BBC i januari 2018. En intervju hon säkert kommer lägga ut på BBCs hemsida.

Han föddes som Judge Kenneth Peterson i Buffalo i delstaten New York 1964 Pappan James Peterson var bluesgitarrist och drev en musikklubb i Buffalo med namnet The Govenor´s Inn där lille Lucky fick träffa alla större namn i R&B och blues.

Willie Dixon

Willie Dixon lär ha varit Luckys mentor och redan i tonåren var Lucky med på kända bluesartisters skivor. Oftast på piano eller hammondorgel, senare gitarr. Det finns en filmdokumentär om Lucky som heter “The Son of a Bluesman”. Även namnet på ett av hans många album. Detta kom 2014.

En enda gång kom han till Göteborg. Med band uppe på lilla Landala Plaza 26 maj 1990. Enda ytterligare Sverige-spelning jag kan hitta är att han var med på Skeppsholmens jazz-och bluesfestival 2003. Borde förstås finnas några fler?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *