Diverse LP-inköp idag – Tisdag 23 juni 2020

Tre skivfynd i dag. Ingen av dem hade jag sett tidigare. En cd-box med den så tragiskt tidigt bortgången Jeff Buckley. Fem EP samlade i en CD-box.

Jeffs första album Grace skaffade jag direkt den kom 1994 och den är en pärla. Vi väntade på en uppföljare men tyvärr drunknade Jeff under inspelningstiden för sitt nya album i Memphis 29 maj 1997, ett halvår efter sin 30-årsdag. Oerhört trist. Men en del annat förutom Grace fanns ju inspelat och denna EP-samling var ett fynd.

Två LP blev det också idag. Första album jag äger med den store brasilianske kompositören och sångaren Antonio Carlos Jobim. Inspelat i New York 1963 med Creed Taylor som producent, Phil Ramone ljudtekniker och Claus Ogermans arrangemang. Tolv nummer som är standards inom bossa novan idag. Desafinado, Agua de beber, Corcovado, One Note Samba m.fl

Carmen McRae ser man inte heller så många album med i skivbackarna. Men idag införskaffades hennes album Carmen Sing Monk inspelat 1988 och utgivet 1990 på Novus/RCA. Tretton nummer skrivna av pianisten Thelonious Monk. Round Midnight, Straight No Chaser, Blue Monk, Ruby My Dear och Monks Dream m.fl

Carmen McRae är en av de bästa jazzsångerskorna någonsin. Sedan tidigare har jag en duettskiva med Sammy Davis Jr och en livedubbel “At The Great American Music Hall” på Blue Note från 1977. Det var samma år jag såg henne live på Kåren i Göteborg. I mars det året och jag tror inte hon hade varit i Göteborg innan dess och det blev ingen mer gång heller. Det var stort att höra henne så intimt inför vad jag minns som högst 300 personer sittande som publik. Carmen föddes 1920 och dog 74 år gammal i november 1994.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *