Mats Rådberg till minne – Lördag 27 juni 2020

Mats Rådberg bortgången idag. Ett sorgligt besked. Denne den svenska countryscenens främste sångare har funnits med på scenerna sedan sent 60-tal. Först med Rank Strangers, senare ombildade till Rankarna och även med många soloalbum och 15 Svensktopps-hits. Listetta med Den vita duvan (1975) och tre ytterligare. Sammantaget gav Mats ut 24 album.

De två albumen under namnet Rank Strangers kom 1969 resp. 1970 och är än idag några av de allra bästa som gjorts i countryväg i Sverige. Särskilt det första albumet Country Our Way som innehöll hiten Early Morning Rain. Den fanns med i hela 16 veckor på Tio I Topp våren 1970 och blev 2;a som bäst.

Kanske den countrylåt som var mest spelad i svensk radio sedan Cacka Israelssons dagar. Spridningen av country till vida kretsar blev riktigt stor tack vare den och den står sig för mig som en även internationellt sett toppversion av den ofta inspelade låten. Gordon Lightfoots original är förstås oslagbar, men det countryarrangemanget Rank Strangers gör och den sånginsatsen Mats Rådberg gjorde på den är magiskt.

Jag såg Rankarna live flera gånger, bl.a på countryfestivalen i Scandinavium 1976 och på Lisebegrs stora scen 1980. Men den mest minnesvärda är nog när de var förband till Johnny Cash i Himmelstadlundshallen i Norrköping i november 1983. Senaste gången var på Kungsbacka Teater 2012. Mats Rådberg hade den perfekta countryrösten. Han blev 72 år gammal.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *