Sean Tyla till minne – Torsdag 2 juli 2020

Sean Tyla har avlidit vid 73 år ålder. En engelsk gitarrist, sångare och låtskrivare som varit en favorit för mig sedan 70-talet när han kom fram med sin grupp Ducks Deluxe. Bandet som definierade begreppet pubrock i mitten av 70-talet.

Sean hade innan dess spelat med gruppen Help Yourself på fyra LP åren 1971-73 och efter bara två LP med Ducks Deluxe åren 1974-75 bildade han Tyla Gang som även de höll för bara två album 1977-78. För att sedan alldeles i början av 80-talet göra två fina soloalbum och ett album ihop med bl.a Deke Leonard i gruppen The Force 1982. Därefter tämligen tyst om honom i cirka 20 år fram till en ny upplaga av Ducks Deluxe gav sig ut på turné.

Bland topplåtar skrivna av Sean finns Coast To Coast, Fireball, Daddy Put The Bomp, Jumping In The Fire, Styrofoam och Amsterdam. Han fick en stor artikel och prydde omslaget till ett nummer av Lennart Perssons tidning Larm i juni 1978.

Han återbildade Ducks Deluxe tillsammans med originalmedlemmen gitarristen Martin Belmont 2007 och de spelade i fem år i den nya sättningen där även Brinsley Schwarz fanns med. Jag såg dem på Pusterviks lilla scen i augusti 2012. Suveränt bra rockkonsert och det var den nu tämligen rundlagde Sean som helt klart ledde gruppen och det med den äran. En kraftfull musiker. Han var förresten i Göteborg ytterligare en gång samma år, i november med eget band på lilla båten S/S Marieholm.

Jag fick en kort pratstund med Sean på Pustervik och han signerade några LP. Han spelade ofta i Sverige det senaste decenniet, bl.a med ett nybildat Tyla Gang och var även medlem i svenska Trouble Boys där övriga var Billy Bremner, Ingemar Dunker, Micke Finell och Tommy Cassemar. Den gruppen har gett ut två album 2011 resp. 2016.

Det kom också en självbiografi Jumpin´In The Fire. Utgiven 2010.

En kommentar Lägg till din
  1. Upptäckte dom 1973 sedan blev dom ett Kultband för oss när det gällde Pubrocken
    Gårdebratt, Leif Andersson och jag såg Ducks senaste gången i Karlstad 2016..
    Har köpt allt vad Ducks givit ut, samt även Tyla Gang. Men även Nick Garvey som bildade The Motors
    Samt Martin Belmont som var med när bandet spelade i Karlstad och som varit en del av The Rumours kompband till Graham Parker. Med Sean Tyla försvinner en av pubrockens förgrundsprofiler och som blev en gestalt för Pubrocken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *