Om Meshell Ndegocello – Söndag 5 juli 2020

Meshell Ndegeocello är en spännande amerikansk sångerska, basist och låtskrivare. Född 1969 som Michelle Lynn Johnson och uppväxt i Washington D. C. Jag har följt henne en del ända från den tiden hon först fick skivkontrakt med Madonnas skivbolag Maverick. Där gav hon ut fem album åren 1993-2003. Därefter ytterligare sex studioalbum varav de fyra senaste på skivbolaget Naive,.Ventriloquism heter det senaste från 2018.

Hon har också hörts som basist på skiva med Rolling Stones på albumet Bridges of Babylon, sjöng på hitlåten Wild Night ihop med John Mellencamp 1994 och en del har säkert sett henne i dokumentären Standing in the Shadows of Motown.

Mehsell rör sig inom R&B, soul, funk och jazz mm. Lite som Nina Simone fast utan pianospelet. Så har hon också gjort ett helt album döpt
Pour une Âme Souveraine: A Dedication to Nina Simone 2012. En stor talang som sällan spelat i Sverige men jag fick till min stora glädje uppleva henne live nere på Nefertiti en kväll 2016.

Hon blev åter aktuell nu för mig eftersom jag sent igår kväll hörde en lång intervju med henne i BBC Radio 6. Det var i Tom Robinsons show och en repris från augusti 2008.

En hel timmas intervju som tar sin början 36 minuter in i programmet efter att Tom direkt efter nyheterna vid halvslaget först spelat hennes genombrottslåt från 1994 If That´s Your Boyfriend. Det är ett härligt samtal där hon berör samarbeten med Herbie Hancock och Scritti Politti. Plus hur hon inspirerats av Miles Davis, Stevie Wonder och andra. Det är också en del kring hur hon behandlats av musikindustrin med tanke på att hon är öppet bisexuell. Intervjun med henne är alltså från 0.36-1.40. Mycket intressant.

https://www.bbc.co.uk/programmes/m000kp16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *