Fin bok om Katinka Faragó – Tisdag 14 juli 2020

På det senaste har jag hittat två biografier för mitt filmbibliotek. Förra veckan inskaffades en bok om Katinka Faragó. Titeln säger ju en hel del om hennes insatser för svenska film som scripta och producent. Den utkom 2008 på Bokförlaget Arena. Katinka hade förresten ett sommarprogram för exakt två år sedan (14/7-18) och det minns jag som intressant också. Finns på SR Play.

Har nu läst större delen av den och det är en härlig läsning. Birgitta Kristoffersson var under 80- och 90 talen PR- och marknadschef på Dramaten och även chefredaktör för teatermagasinet Dramat. Hon har umgåtts med Katinka sedan de var i tidiga 20-årsåldern och har här i sina intervjuer fått henne att öppna upp frispråkigt med många härliga anekdoter från filmens värld. Som hon skrivet i förordet om sina träffar med henne kring boken ” Katinka har med sin bistra humor och osentimentala syn på det mesta friskat upp mina dagar”.

Katinka Faragó har verkligen varit mitt i smeten sedan 50-talets början. Hennes berättelser kring åren i Filmstaden är verkligen många. Detta är en smått fantastisk bok jag verkligen rekommenderar för alla filmintresserade. 175 sidor text samt illustrationer över hela 83 sidor lagda sist i boken.

Edvin Adolphsons memoarer också inköpta. Utgiven 1972 då Edvin var 79 år. Film -och teaterhistoria över hela 250 sidor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *