Om Bob Dylan i ny svensk bok av Sara Danius – Fredag 17 juli 2020

Bob Dylan blev mannen för kvällen. Köpte idag Sara Danius lilla bok Om Bob Dylan. Skriven 2017 strax efter att Dylan levererat sin Nobelföreläsning och utgiven 2018. Läste ut den med en gång vilket inte var så stor prestation då denna utgåva är i litet format och på bara 104 sidor. Rekommenderad läsning.

Intressant i boken är att Danius ägnar många sidor åt Dylans Stockholmsbesök 1966. Hela 23 sidor inklusive sköna bilder från tiden där hon går igenom vad som skrevs om honom innan och under hans vistelse i staden.

Fascinerande läsning om turerna kring Dylans Nobelpris där hon bl.a drar paralleller till när Samuel Beckett fick Nobelpriset 1969.

En intressant information jag får när jag nu läst boken är att när Dylan väl kommer för att ta emot Nobelmedaljen i samband med sina konserter på Waterfront i Stockholm i april 2017 så är visserligen alla akademiledamöter på plats men det är särskilt Klas Östergren som förutom ständige sekreteraren Sara Danius får träffa honom lite mer enskilt.

Min tes har alltid varit att det främst är Klas Östergren vi skall tacka för att Dylan fick Nobelpriset 2016. Han hade valts in i De Aderton 2014 och även om han då var 59 år kändes det som en rejäl föryngring bland ledamöterna. Redan våren 2018 hoppade som bekant Östergren av sin post. Mission completed!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *