Birgit Nilsson i bokform – Söndag 26 juli 2020

Birgit Nilsson var en stor profil i den klassiska musikvärlden. En världsstjärna som föddes 17 maj 1918 och avled på juldagen 2005. Till 100 årsminnet av hennes födelse kom den första biografin på svenska. Skriven av danskan Elisabeth Meyer-Topsöe. En verklig tegelsten på 250 sidor.

I veckan skaffade jag den ovan nämnda för att nu också ha hittat ännu en fin bok om stjärnan utgiven 2018. Birgit Nilsson i ord och bild. Skriven av estradören Mattias Enn som hade brevväxling med Birgit i över tjugo år. Kul upplagd bok med massor av anekdoter och fakta. Dessutom med den geniala idén att anlita en illustratör, Härliga teckningar gjorda av Anders Svernsjö som trist nog hann avlida innan boken kom ut. Mattias Enn har vi förresten hört som inspirerande gäst i flera avsnitt av Snedtänkt.

Anders Svernsjös teckningar har jag sedan tidigare sett på skivomslag med Lill Lindfors, Owe Thörnqvist, Michael T. Tretow och till musikalen Skål!

Birgit Nilsson har även kommit med två egna självbiografier. Mina minnesbilder från 1977 och den mer omfattande La Nilsson som kom 1995.

Sedan pryder hon ju så fint en av våra nyare sedlar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *