Trini Lopez till minne – Onsdag 12 augusti 2020

Trini Lopez bortgången igår i sviter av Covid-19. Han blev 83 år gammal. Född och uppväxt i Dallas,Texas 1937 som barn till mexikanska invandrare

Från 1958-62 gör han singlar på King Records, men hans karriär fick fart först efter att han fick kontinuerliga spelningar på nattklubben PJ´s i västra Hollywood. Frank Sinatra fanns i publiken en kväll och Trini fick 1963 skivkontrakt med dennes Reprise Records. Redan första albumet blev en storsäljare. Tvåa på Billboards albumlista där den låg kvar i hela 101 veckor. Inspelad på en trio med Trini på sång och gitarr, Dick Brant på bas och Mickey Jones på trummor. Producent Don Costa.

If I Had A Hammer var hitlåten på debutalbumet. Trea på Billboardlistan och listetta i hela 36 länder. Fyra i England och 1;a på Tio i Topp i oktober 1963. En av mina egna favoriter från barndomen. Så medryckande och inspirerat framfört och med härligt tryck från publiken.

Under 60-talet fick han in tretton låtar på Hot 100 i USA. Mest kända är Lemon Tree, Kansas City, Sally Was A Good Old Girl, Gonna Get Along Without Ya´Now och I´m Comin´Home Cindy. På Tio i Topp låg han även en vecka i mars 1964 med en version av West Side Story-låten America.

Under sin långa karriär kom han att spela in ett drygt 30-tal album. Bland annat en country LP jag länge haft i min samling. Utgiven 1968.

Trini Lopez hade även en skådespelarkarriär där den mest kända insatsen är rollen i The Dirty Dozen (12 fördömda män) från 1967. Känd är han också för att ha designat två gitarrmodeller för Gibson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *