Om P1s Sommarprogram – Söndag 16 augusti 2020

Årets sista Sommar-program i P1 med Laleh var ett av de bättre bland de jag hört i år. Har lyssnat på 2/3 av dem (58 program sändes) och här lite om några av dessa som har haft med kultur att skaffa. Musikvalet är förstås kultur i varje program, men jag nämner här bara de som jag uppfattar som kultur- (inriktade/omfattande) program.

Ulf Lundell i Varberg 2 aug-2019

Det började starkt med Ulf Lundell redan den 22 juni. Skrev så här den dagen i Kulturdagboken https://blogg.wivatt.se/2020/06/22/kulturdagbok-mandag-22-juni-2020/

I slutet av juni kom också Hasse “Kvinnaböske” Andersson. En del smålustiga anekdoter i ett som helhet väl hurtigt program. men han spelade iallafall Sir Douglas Quintet och nämnde att han spelat med Augie Meyers.

Augie Meyers tråffade jag senast i Frillesås 2019

Under juli kan nämnas Hedda Stiernstedt som berättade bra om sin trots allt ganska krokiga väg till att bli den etablerade skådespelare hon är idag.

Hedda Stiernstedt

En annan skådespelare från Vår tid är nu-serien som hade Sommar var Rasmus Troedsson. Underbart program som berörde. Vilken livsresa. Dessutom kanske bästa musikvalet av alla.

Miss Li hade ett av årets bästa program där vi fick höra om de stora hälsoproblem hon haft med sina leder mitt under brinnande karriär. Musikproducenten Alessandro “Alesso” Lindblad var öppen om sitt turbulenta liv och gav en inblick i dansmusikvärlden.

Miss li

Författaren Karin Smirnoff fick till ett riktigt bra program. David Sundin, Sofia Wistam, Ola Wong, Lars Wallin, Malin Byström, Kjell A Nordström, Martin Lorentzon (Spotify-grundaren) och Svante Lindqvist var andra som absolut var hörvärda.

Laleh hade idag alltså sitt Sommar. Det var alldeles förträffligt. Rekommenderas varmt. Lysande musikval (Jan Johansson, Nina Simone, Tracy Chapman m.fl.) och det var nog det program tillsammans med Lundells som jag velat ha betydligt längre. Hon hade ett Sommar redan 2009 där det var mer om vägen till Sverige och uppväxten i Göteborg. Hon presenterades förresten idag som den artist vars musik spelats mest sammantaget i årets Sommar. Se statistik från Sveriges Radio nedan.

Laleh live Trädgårdsföreningen 2019

Mest spelade låtar (antal spelningar)

Everywhere – Fleetwood Mac (3)
Det Kommer Bli Bra – Laleh (3)

Mest spelade artister (antal spelningar)

Laleh (9)
The Beatles (9)
Nina Simone (8)
Prince (6)   
Leonard Cohen (6)
Håkan Hellström (6)
Alesso (6)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *