Några svenska EP-skivor i min samling – Torsdag 27 augusti 2020

Dags att presentera ytterligare några fina EP-skivor i min samling. Först en med Lillebror Söderlundh. En man med en fascinerande röst, mest känd för sina tonsättningar av Nils Ferlins dikter. Född i Kristinehamn, Värmland 1912 lärde han känna Ferlin redan på 30-talet i Klarakvarteren i Stockholm. Tyvärr avled Söderlundh redan vid 45 års ålder år 1957. Genom det fick vi aldrig se honom i några TV-program och han är lite bortglömd i svensk musikhistoria.

Har en gedigen bok om Lillebror i bokhyllan dock. På hela 460 sidor med en CD tillhörande. Den skrevs av Christina Mattsson och kom ut år 2000. Rekommenderas. På denna EP jag nu har skaffat finns fyra av Ferlins alster. inspelat 1942.

En annan fin EP är Side By Side med Alice Babs och danskarna Svend Asmussen och Ulrik Neumann. De var kända tillsammans som the Swe-Danes. En grupp som bara existerade kort tid (1958-1962), men det var långa karriärer både innan och efter för medlemmarna. Alice Babs blev 90 år och levde mellan 1924-2014. Ulrik Neumann levde 1918-1994 och Svend Asmussen blev hela hundra år. Levde 1916-2017.

Vilken fantastisk grupp detta var. De var av högsta internationella klass och gjorde också succé i USA. På denna EP från 1959 kompas de av två svenskar; Yngve Åkerberg på bas och Sture Kallin på trummor. Dock är det inte under namnet The Swe-Danes på denna skiva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *