EP-skivor i min samling – Fredag 28 augusti 2020

EP-skivor igen idag. Först danske gitarristen Jörgen Ingmann (1925-2015). Han började som medlem i Svend Asmussens orkester åren 1945-1958. Hans experimenterande med trick-inspelningar passade in i pop-klimatet i början av 60-talet och han fick en stor succé med Apache. Låten var skriven av engelsmannen Jerry Lordan och hade varit en listetta i England för the Shadows sommaren 1960, men på USA-marknaden var det Jörgens inspelning som slog. I början av 1961 nådde den ända upp till andra plats på Billboardlistan. På etiketten Atco medan den i Skandinavien gavs ut på Metronome.

Jørgen Ingmann vann sedan tillsammans med sin fru Grethe Eurovision Song Contest 1963 med låten Dansevise.

Sarah Vaughan var en elegant jazzsångerska. En av de allra bästa i mitt tycke. Född 1924 och avliden 1990. Hon var aktiv från tidigt 40-tal och var från mitten av 50-talet ett stort namn även utanför jazzkretsarna. Hon turnerade långt upp i åren och det finns många album att rekommendera med Sarah.

Här en EP där förstaspåret The Banana Boat Song var en hit för inte mindre än sex akter på Billboards Hot 100 under 1957. Folkgruppen The Tarriers blev som bäst fyra, den i Sverige mest kända versionen med Harry Belafonte nådde femteplatsen och Sarah Vaughan som bäst 19; e plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *