Toots Hibbert död – Lördag 12 september 2020

Toots Hibbert från Toots & the Maytals avliden fredagen 11 september i sitt hem i Kingston, Jamaica i en ålder av 77. Frederik “Toots” Hibbert är helt klart efter Bob Marley och Jimmy Cliff en av reggaemusikens stora profiler.

Han bildade sin grupp i Kingston 1967 och började samarbeta producenten Leslie Kong. Snart även med den andre dominerande producenten på ön Coxsone Dodd. Tre klassiska album spelades in i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet, bl.a. med låten som var den första hiten i den “nya” musikstilen Reggae. Låten Do the Reggay 1968. Andra kända låtar var Sweet And Dandy (1969), Monkey Man (1970) och Pressure Drop (1973). Den senare liksom Sweet And Dandy fanns även med på storsäljande soundtracket till filmen The Harder They Come där gruppen sågs framträda live i studio.

1981 splittrades gruppen och Toots gjorde solokarriär, vilket 1988 gav honom en Grammynominering för albumet Toots in Memphis. Bandet återförenades senare och vann för True Love en Grammy för bästa reggaealbum år 2005. Ett album utgivet våren 2004 där han gjorde duetter av sina mest kända låtar med av storheter som Bonnie Raitt, Eric Clapton, Bootsy Collins, Willie Nelson och Keith Richards.

Toots & the Maytals spelade i Stockholm redan på 70-talet, men kom till Göteborg första gången så sent som 2007. Då fick de vara förband åt the Rolling Stones på Ullevi och gjorde 45 minuter. Jag missade den spelningen liksom den för två år sedan, den 19 september 2018, på Pusterviks stora scen.

Så här skriver Rock Cellar magazine.

https://www.rockcellarmagazine.com/toots-hibbert-dies-toots-maytals-reggae-legend/

Suzi Quatro är ännu en artist jag tyvärr inte sett live. Hon kom märkligt nog aldrig till Göteborg under sin storhetstid på 70-talet. Men hon har ju varit aktiv upp i åren och just ikväll skulle hon spelat på Konserthuset. Corona kom i vägen och förhoppningsvis får vi se henne live här nästa år.

John Holm med Kenny Håkansson på Storan i Göteborg dec-2017

Såg John Holm-dokumentär på SVT idag. Fascinerande timme. Rekommenderas varmt.

https://www.svtplay.se/video/28101832/det-finns-sa-manga-vagar-en-film-om-john-holm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *