Dan Andersson död för 100 år sedan – Onsdag 16 september 2020

Dan Andersson är mannen för dagen. Det är idag exakt hundra år sedan han avled på ett hotell i Stockholm. Han föddes 6 april 1888 i Finnmarken i Bergslagen, närmare bestämt i Skattlösberg, Grangärde socken i Dalarna och blev alltså bara 32 år gammal

Statyn på Järntorget, Göteborg kom upp 1990 och är gjord av Britt-Marie Jern från Åmål

Jag kanske läste några av hans dikter på 60-talet, men det är främst genom musiken jag fick till mig hans poesi. Han tonsatte själv några av dem som Tilll min syster, Per Ols Per Erik och Jungman Jansson.

Den förste som verkligen spred Dan Anderssons texter musikaliskt var värmlänningen Gunnar Turesson (1906-2001) vars syster Olga hade gift sig med Dan 1918. Gunnar tonsatte många av sin svågers dikter och jag har numera flera av Turessons album i min albumsamling.

Men det var genom Hootenanny Singers jag först fick upp öronen för hans texter. Jag väntar vid min mila var en singel 1964 som spelades mycket i radio De följde upp med många fler inspelningar av Andersson långt in på 70-talet. Deras version av Omkring tiggar´n från Luossa låg hela 52 veckor på Svensktoppen 1972-73.

Jailbird Singers med sin sköna version av Jungman Jansson från deras enda album är ett annat tidigt minne. Låten blev 3;a på Svensktoppen i juli 1964.

Gunde Johansson (1922-1995) var en värmlänning som även han bidrog starkt till att hålla Dans minne vid liv. Han tonsatte Dan och gjorde flera suveränt bra album på främst 60-talet och skrev även en bok om Dan.

Thorstein Bergmans album på från 1967 resp. 1970 var också verkligt fina och viktiga för spridandet av hans verk. Med hjälp av sin fenomenale arrangör Hans Wahlgren skapade han några klassiska visalbum som sålt bra genom åren.

På senare år den viktigaste insatsen för att sprida Dan Anderssons texter på skiva kommer från Sofia Karlsson. Hennes album Svarta ballader från 2005 var med sin folkton en sensation när den kom. Arrangemangen signerade till större delen Sofia själv och där producenten och teknikern Göran Peterson gjorde ett fantastiskt fint jobb, Den blev en storsäljare och aktualiserade skalden återigen.

Nu till 100-års minnet av hans död har Sveriges Radio producerat bl.a detta program nedan.

https://podcasts.nu/avsnitt/kulturreportaget-i-p1/dan-andersson-100-ar-senare-natur-angest-och-en-svart-fiol

Var ikväll och lyssnade på författarbesöket i Kungsbacka med Marie Lundström.

Marie Lundström har verkat i P1 i 25 år med diverse litteraturprogram. Hon berättade inledningsvis om en del av sina program. Om samarbetet med sin mentor Jan-Olov Ullén i serien Diktverket och om sin nuvarande programserie Lundströms Bokradio. Bl.a om hur hon får sina gäster att öppna upp sig i samtal. Hennes största upplevelse vad gäller intervjuer av utländska författare var mötet med Isabel Allende. Programmet på Fyren leddes av bibliotekarien Jan Andrée.

Marie Lundström har ägnat sig åt litteratur stor del av sitt arbetsliv men först i år kommer hennes debutbok. Romanen Sanningens Kalas och om denna handlade andra halvan av kvällens mer än timslånga samtal på Fyren inför cirka 20 personer blott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *