Besök på Erik Gustaf Geijer-gården – Måndag 28 september 2020

Erik Gustaf Geijers födelsehem besöktes i dag efter en biltur upp till mellersta Värmland i ett fantastiskt fint höstväder. Det var första gången för min del på Geijersgården som dock inte var öppen för guidning så här års.

Erik Gustaf Geijer, författare, filosof, historiker. tonsättare mm. föddes i huset ovan den 12 januari 1783. Från 1799 var han inskriven i Uppsalas universitet och blev kvar i lärdomsstaden fram till året innan sin död 23 april 1847 vid 64 års ålder. Även Uppsala har en Geijersgård vilket var hans hem åren 1837-1846.

Geijersgården i Uppsala

Geijer betraktas som en av den svenska nationalismens fäder. Efter 1838 blev han också en betydelsefull förespråkare för liberalismen. Geijer var professor i historia vid Uppsala Universitet från 1817 och blev 1824 ledamot av Svenska Akademien.

En verkligt gigant i svensk historia vars gärning och verk är så ofantligt mycket mer än ovan nämnda. Det var fint att få komma till hans födelseplats. Geijer ligger begravd vid Gamla kyrkogården i Uppsala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *