Jerry Lee Lewis 85 år – Tisdag 29 september 2020

Jerry Lee Lewis fyller 85 år idag. Smått otroligt att The Killer ännu finns bland oss. Så sent som 2014 kom fina albumet Rock & Roll Time på Vanguard Records

Decenniet innan kom två volymer Last Man Standing där han gästades av en grädda av artister. Först en studioplatta 2006 och året därpå en liveskiva. Bägge rekommenderas.

Jerry Lee är en av tiderna främsta rock´n roll artister. En stilbildare med sitt pumpande pianospel. Men han tillhör också topparna inom countrymusiken vilket främst hörs under hans år på Mercury.

Den epoken från 1963 och ett drygt decennium framöver gavs ut på tre CD år 1989. Första volymen täckte åren 1963-1968, volym två åren 1969-1972 och volym tre 1973-1977. Två år senare kom även en kompletterande The Mercury Years – The Unreleased Masters Collection.

Med ålderns rätt är det slut på Jerry Lees turnéliv. Men vi har i alla fall fått uppleva honom här i Europa tämligen ofta genom decennierna. Första gången i Sverige var dock så sent som 16 maj 1972 när han kom till det då ganska nyinvigda Scandinavium. Missade detta men såg honom på hans övriga Göteborgsbesök. Åter på Scandinavium 1978 och 1982. Sedan kom han till Lisebergshallen som en del av en countryfestival 1987, till Stora Torp i Delsjön 1998 i en utomhuskonsert i ett paket med Chuck Berry och Little Richard. Sjätte och sista spelningen i Göteborg var i Lisebergshallen 2007.

För att fira honom idag ville jag spela en hel LP. Finns många i samlingen men det blev att jag tog fram Who´s Gonna Play This Old Piano från 1972. En höjdarproduktion signerad Jerry Kennedy och frågan i titellåten gäller verkligen framöver. Ingen kan ersätta den fantastiske Jerry Lee. Grattis idag.

En kommentar Lägg till din
  1. Jerry Lee må vara 85 år,men vill inte sluta överraska oss fans.
    Tidigare i år besökte han skivstudion i Nashville och spelade in gospel-låtar till ett nytt album.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *