Nina Simone, LaVern Baker och Betty Carter i texter från Billboard – Söndag 4 oktober 2020

Några klipp från Billboard kring några storheter inom jazz och R&B. Först Nina Simone som gick bort i Frankrike 21 april 2003. Ninas legend blir större för varje år och som tur är finns många fina skivinspelningar att lyssna på.

LaVern Baker var en av de verkligt stora kvinnliga sångerskorna på 50-talet. Hon nådde ut stort genom att hon låg på Atlantic Records från 1955-1964. LaVern var från sent 60-tal under mer än 20 år bosatt i Filippinerna men kom tillbaka till USA. Hon kom bl.a att vara med i en Broadway-musical så sent som två år före sin död. Hon avled i New York den 10 mars 1997.

Betty Carter var en jazzsångerska av klass. Med en lång karriär ända från swing-epoken och senare tidig bebop vid 40-talets slut. Inte så känd som Ella, Sarah, Carmen och de andra men var en stilbildare med sin scatsångstil. Jag fick faktiskt höra och se henne på Artisten uppe vid Götaplatsen i Göteborg 1992. Betty avled 26 september 1998 och var då 69 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *