Eddie Van Halen och Stoffe Sundlöf avlidna + Carl Wilson och Albert Grossman i Billboard – Tisdag 6 oktober 2020

Eddie Van Halen avliden idag av strupcancer. Han föddes 25 januari 1955 och blev 65 år.

Rock Cellar Magazine

Rockgruppen Van Halen bildades 1972 i Pasadena, Kalifornien av Eddie Van Halen och hans bror Alex på trummor, Michael Anthony på bas och sångaren David Lee Roth. Från 1986-1996 med Sammy Hagar på sång istället för Roth.

Debutalbumet från 1978

Bröderna Van halen var födda i Holland och kom till USA 1962. Gruppen Van Halen albumdebuterade 1978 och hade hits som Runnin´With The Devil (1978), Jump (listetta i USA 1984), Why Can´t This Be love (1986) och When It´s Love (1988). Alla dessa skrivna av Eddie och de andra i bandet. Deras album var storsäljare och de lär ha sålt nära 60 miljoner skivor bara i USA. En siffra på 90 miljoner världen över har jag sett.

Stefan “Stoffe ” Sundlöf, trumslagare i bl. a flera av Sven Zetterbergs band avliden. Stoffe var född 1951 och började spela trummor på 1960-talet i hemstaden Södertälje. Han spelade med Sven Z redan vid mitten av 70-talet i banden Telge Blues och Blue Fire. Sedan en suverän stöttepelare i Chicago Express under många år. Han var också flitigt anlitad av utländska bluesartister på turnéer i Sverige. Bland dessa J.B. Hutto (utgivet på en Amigo-LP 1976), Lazy Lester, Barbara Carr och Big Walter Horton.

Första skivan med Chicago Express från 1990. Stoffe i solglasögon längst bak

Senare var Stoffe medlem i Clas Yngströms band the Big Tex Three vilka gav ut två album 2012-2013. Jag har sett honom många gånger på scen. En stor personlighet. Stoffe erhöll Åmål Blues Fest Award 2009. Innan dess hade han fått Mönsterås bluesstipendie 1994. Tidningen Jefferson hade lång och fin artikel The Stoffe Sundlöf Story i nummer 1/2018. Skriven av Mr Bo Carlsson.

Stoffe Sundlöf i vita stolen

Billboard och några av deras artiklar igen. Först Carl Wilson från the Beach Boys som bara var 51 år när han avled i Los Angeles 5 februari 1998.

Sedan även två artiklar även om två mycket kreativa och ofta omstridda managers. Först Albert Grossman som var Bob Dylans och The Bands manager och innan dess varit den som lanserat Peter,Paul & Mary med flera inom folkmusikrörelsen i början av 60-talet. Senare även The Paul Butterfield Blues Band, Big Brother & the Holding Company och Electric Flag. Han startade även 1971 skivbolaget Bearsville Records. Grossman dog på ett flygplan på väg till Midem-mässan i Cannes 25 januari 1986.

Albert Grossman

Larry Parnes var den ledande pop/rockmanagern i England i början av 60-talet. Han lanserade otaliga unga artister med Tommy Steele som den förste 1956. Parnes var mannen även bakom Billy Fury, Marty Wilde,Vince Eager, Georgie Fame m.fl. Samtliga dessa fick sina artistnamn av Parnes. Som konsertarrangör satte han samman paketturnéer vilka drog massor av folk och var den stora konserthändelsen i England innan the Beatles och de andra Liverpoolbanden slog igenom. Larry Parnes pensionerade sig 1981 och avled i London 4 augusti 1989.

Larry Parnes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *