Johnny Nash till minne – Onsdag 7 oktober 2020

Johnny Nash bortgången den 6 oktober vid 80 års ålder. Han föddes 19 augusti 1940 i Houston,Texas och började sjunga tidigt. Redan i yngre tonåren syntes han i diverse tv-program och skivdebuterade 1957. Under 50-talet hade han fyra låtar på Billboards Hot 100. Han fick en huvudroll i långfilmen Take A Giant Step 1958.

Efter ett besök på Jamaica 1967 spelade han in låtar på ön och han gick över till en reggae-soulstil som gav honom stora framgångar. Han hade redan 1965 startat egna skivbolaget JAD och slog stort med egna låtar som Hold Me Tight 1971 (5:a på poplistan i såväl USA som England 1971) och I Can See Clearly Now (1:a på Billboards poplista under fyra veckor 1972). Tears On My Pïllow från 1975 blev listetta i England.Han skrev mycket själv men tog tidigt också upp bl.a Bob Marleys låtar. Dennes Stir It Up blev en hit för Nash 1972 och gav honom den enda placeringen på svenska Tio I Topp. Femma som bäst men kvar på listan i hela elva veckor.

I samband med att Nash fick uppdraget med en huvudroll mot Christina Schollin i långfilmen “Vill så gärna tro” kom han 1970 att vistas i en Stockholmsförort under en period. Han skrev också soundtracket till filmen och anlitade då bl.a Bob Marley som även han kom till Sverige vid tiden. Janne Schaffer spelade med Nash då och har berättat en del om detta i sin självbiografi och även på de livekonserter han gjort under flera år med namnet Janne Schaffer Music Story.

Johnny Nash slutade mer eller mindre helt sitt artistliv redan i början av 1990-talet och hans sista album Here Again kom 1986. Det var det första på sju år den gången. Däremot finns en rad fina samlingsskivor på marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *