Sun Ra, Arthur Alexander, John Campbell och Elliott Smith i minnestexter från Billboard – Söndag 11 oktober 2020

Billboard idag igen och klipp med minnesord över fyra kanske inte så kända artister för alla. Sun Ra är dock ofta omskriven än idag mest tack vara att några av hans forna bandmedlemmar fortsätter driva Sun Ra Arkestra.

Sun Ra med en LP från 1990

Tänk att jag fick se och höra den mannen och hans orkester när de spelade i Bengans skivaffär 19 mars 1992. Sun Ra själv satt längst intill väggen vid en keyboard. Mäktigt sound även om Herman Poole Blount (Sun Ras riktiga namn) själv inte drog några längre solon. Han var helt klart åldrad. Tyvärr har jag inga bilder från konserten men vill minnas att vi kan ha varit högst hundra personer inne i affären. När ledaren själv avled 30 maj 1993 i en ålder av 79 år fick han följande hyfsat stora artikel i Billboard.

Arthur Alexander var en R&B-sångare och låtskrivare från Florence, Alabama som var den förste lokale artisten att slå igenom av de som spelade in i Rick Halls Fame-studio i Muscle Shoals, Alabama. Hitlåtarna You Better Move On och Anna var fina hits 1962. Arthur var på gång med en fin comeback 1991 men avled dock hastigt vid 53 års ålder i Nashville 9 juni 1993.

John Campbell var en bluesartist från Louisiana som jag skaffade skivor med direkt när hans album kom 1991 och 1993. Tyvärr avled han redan 13 juni 1993 innan ett tredje album hann komma ut.

Elliott Smith var en singer/songwriter med ett speciellt sound. Han hade precis blivit etablerad i USA men var tämligen okänd för oss i Sverige när jag såg honom på en ganska liten scen i Slottsskogen, Göteborg under Accelerator-festivalen i juli 2000. Minns att jag stod väldigt nära och att Elliott var karismatisk musikaliskt men också blyg. Med sin för tidiga död 2003 vid bara 34 ås ålder blev han snart kultförklarad. Vilket han nog är än idag

Jag tycker nog att det finns stor anledning att aldrig glömma Elliott. Han var lite av en stilbildare och framförallt albumet XO från 1998 lever starkt ännu liksom låtarna som fanns med i Gus Van Sants långfilm Good Will Hunting 1997.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *